Startsida / Inlägg

Vanbot spelade in album på tåget: ”Dunket läckte in i micken”

av Rebecka Ljung
Vanbot: Foto: Sara Arnald
Vanbot: Foto: Sara Arnald

Popartisten Vanbot, alias Ester Ideskog, släpper sitt tredje album ”Siberia” i april. Skivan spelades in långt från studions trygga vrå.
Under 17 dagar reste Ideskog nämligen på transsibiriska järnvägen, från Moskva till Peking. Med sig på tåget hade hon Johannes Berglund (som jobbat med The Knife, Eva Dahlgren) och Petter Winnberg från Amason.
Trion skapade hela plattan, från första ton till sista, på resande fot. Alltihop filmades av teamet Pia Lehto och Frida Åberg, som ska göra dokumentär av den rullande skivproduktionen.
Här premiärser du en stämningsfull på resande fot-musikvideo till Vanbots ”Not that kind (Moscow)”, som släpps på andra platser först i morgon fredag. Nedan läser du artistens mäktiga minnen från äventyret.

Hej Ester! 17 dagar på transsibiriska – vems idé var det?

– Haha, det här har varit mitt drömprojekt i flera år! Jag fick idén nån gång 2013 när jag slängde ett album som var i stort sett klart. Jag längtade efter att ruskas om och göra musik under helt nya förutsättningar. Som tur var följde Johannes och Petter med på tåget. Det var kanske den bästa idén jag haft.

Vilket var målet?

– Jag ville sätta mig i en okänd kontext där jag inte har kontroll, nyfiken på vad som faller bort och vad som blir kvar när man skalar av och bryter ner. Vi hade väldigt begränsad utrustning och för mig är det ofta mer inspirerande än att ha alla tekniska möjligheter i världen.

Spelade ni bara in på tåg eller också på orter längs vägen?

– Vi skrev och spelade in längs hela resan, mest på tåget, men även när vi stannade vid Bajkalsjön och i ute i vildmarken i Mongoliet.

När var det som roligast?

– En kväll lyckades vi övertala den svårflörtade restaurangchefen och hade en liten konsert i restaurangvagnen, för de andra resenärerna på tåget. Det blev en smått surrealistisk och magisk kväll.

När var det svårast?

– Innan vi åkte var jag lite nervös att vi skulle få skrivkramp eller att tekniken skulle strula, men allt det där funkade. Däremot var vissa låtar vokalt utmanande för mig. Det kändes liksom inte naturligt att sjunga pushigt eller gasta där på tåget. Nu känns det givet och lyckligt att det blev så.

När var du obekväm?

– I början var det inte helt bekvämt att filmas när man sjunger blajtext eller käkar simmig omelette.

Vad hade du för relation till att resa med tåg?

– Att åka tåg i Sverige är ju sällan upphetsande, men jag har åkt mycket tåg i Kina och Vietnam. Det var fantastiskt. Jag är lättsåld på känslan av att vara på väg.

Fick du nya vänner under resan?

– Vi mötte så många fina människor på det där tåget! Det var en stökig blandning av sibiriskt pojkrugbylag, ryska militärer och oljeingenjörer, en rysk barnskådis, en holländsk saxofonspelande jurist och ett gäng europeiska backpackers.

Vilket citat från de 17 dagarna stannar kvar?

– Det fanns en kille på tåget som hade nån slags terapeutisk effekt på alla. Han sa: ”I guess we’re all leaving something…”. Det snodde jag till låten ”On the fly (Omsk)”.

På vilka andra sätt färgar resan albumet?

– På alla sätt. Tågdunket läckte in i micken och många texter är influerade av platser, människor, saker vi diskuterade och personligt grubbel längs resan. Alla låtar har en alternativ titel med den plats låten spelades in, så man kan följa resan på albumet.

Hur tror du det hade låtit om du spelat in i en studio?

– Jag tror aldrig att vi hade gjort de här låtarna i studion hemma i Stockholm. Vi jobbade ganska dogmatiskt under resan för att inte tappa bort känslan. Det är en del felspel och ibland är sången lite off pitch, men jag tror att vi har lyckats behålla en ganska unik känsla. Det är inget vanligt studioalbum – det är mer som en dokumentation av ett experiment.

Kommer du vilja göra om det här?

– Tanken är ju väldigt lockade, men det kanske är lite gjort nu?

Vad hoppas du att musikvideon ger tittaren?

– Jag hoppas den ger en liten hint av känslan på tåget.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB