Startsida / Inlägg

Det är svårt att bli helt golvad av Floorwish

av Mattias Kling
Nightwish ”Endless forms most beautiful” plus3

Nightwish
Endless forms most beautiful
Nuclear Blast/Sony

METAL Toumas Holopainen må här bjuda på sitt mest konceptuellt jordnära verk – baserat på Charles Darwins evolutionslära och med berättarhjälp av kontroversielle Richard Dawkins – men rent musikaliskt befinner sig hans ensemble alltjämt uppe i det blå. På sin första skiva sedan den omskrivna skilsmässan från Anette Olzon för två och ett halvt år sedan fortsätter Nightwish sin ständiga resa mot elegans och överlyxigt ståtlig pompa, om än med en något tyngre och mer organisk finish än tidigare. Floor Jansen sköter mikrofonrollen med bravur och speciellt albumets andra halva visar en skön symbios mellan snille och smak. Men som helhet blir det för mycket fokus på omgivande finess – och aningen för lite vässande av låtarnas bärkraft. Dessutom är gruppen än inte mogen att ratta en 24-minuterskoloss som ”The greatest show on earth”.

BÄSTA SPÅR: ”Alpenglow”.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB