Startsida / Inlägg

Tragiska rockstjärneöden på bio

av Joacim Forsén


Nyligen blev det klart att två spännande dokumentärer får biopremiär, den ena till och med i Sverige. ”Heaven adores you” om Elliott Smiths öde och ”Cobain: montage of heck”, som regissören Brett Morgen bland annat har byggt på Kurt Cobains personliga arkiv. Det är givetvis två karriärer som nådde väldigt olika långt, men det är ju inte svårt att dra paralleller mellan livsödena och filmerna. Båda artisterna valde att avsluta sina liv. En dog 34 år gammal av två knivhugg i bröstet, den andra 27 år gammal av ett gevärskott i huvudet. Två personer som älskade att göra musik, men som aldrig kunde förlika sig med baksidorna med att blir framgångsrik.

Kolla bara de här första minuterna av ”Heaven adores you” där man nästan kan ta på den intervjuplågade Elliott Smith och hans berömmelseångest. Allt det där som förändrades fullständigt i och med framgången med filmmusiken till  ”Good will hunting”. Den crowdfundade filmen är regisserad av Nickolas Rossi och börjar visas i maj, framför allt i USA. Än så länge bara några spridda skurar i Europa och ingen premiär i Sverige. Men en kan ju hoppas. ”Cobain: montage of heck” får däremot svensk premiär och sägs bland annat blanda aldrig visade hemvideor, konst, musik och intervjuer. Visas på 27-28 april på SF:s biografer.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB