Mörk lek i Supreme-mössa
av
Earl Sweatshirt
I don’t like shit,
I don’t go outside
Tan Cressida/
Columbia/Sony
HIPHOP Odd Future har kallats 00-talets Wu-Tang Clan. Hiphopkollektivet startades av den nihilistiske rapparen Tyler, The Creator och har ofta ägnat sig åt provokation genom rhymande med groteskt bildspråk.
Det bästa som kommit ur kollektivet är attityden att leka musik och konst. Den märks i hur deras mest kända ansikte Frank Ocean lägger ut små heminspelade snuttar på sin Tumblr-blogg när världen (läs: jag) varje dag klickar på uppdatera-knappen i väntan på uppföljaren till ”Channel Orange”, enligt rykten ett konceptalbum inspirerat av The Beach Boys och The Beatles. Det märks på de gröna strumpor med små donuts på som Odd Future släpper som en del av sin klädlinje. Och det märks på Earl Sweatshirts andra album. Den trotsiga titeln, de trasiga beatsen och att detta är ett hiphop-album utan krusiduller som klockar in på 30 minuter(!) “WHEN YOU GET DONE LISTENING TO IT, LISTEN TO IT AGAIN, THATS WHY ITS 30 MINUTES NUMBNUTS”, som den 21-åriga Los Angeles-rapparen twittrade förra veckan. Allt signalerar samma punkiga budskap. Det enda som inte är en lek är texterna. De präglas av samma nattsvarta mörker som på den självbetitlade mixtapen från 2010 och storbolagsdebuten ”Doris” från 2013. Earl Sweatshirt sitter ensam hemma, dricker vitt vin och saknar sin mormor. Han litar inte på någon. Varken kompisar eller flickvänner. Och Thebe Neruda Kgositsile – rapparens riktiga namn – har en del trubbel bakom sig. Som 16-åring skickades han av sin mamma till en internatskola för problembarn på ön Samoa.
Dysterheten kulminerar i singeln ”Grief”. Den låter som isolering som socialt – eller snarare asocialt – experiment. ”Good grief, I been reaping what I sow/Nigga, I ain’t been outside in a minute/I been living what I wrote”, rappar han. Men mörkret hade varit ointressant om det inte vore för musikens upplyftande känsla. Earl Sweatshirts flow är avslappnat, som levererat från en saccosäck i lekrummet. ”I don’t like shit, I don’t go outside” är musik som stannar just där, men i stället för lego, tv-spel och sagokassetter: Supreme-mössa, laptop och vinyler.
BÄSTA SPÅR: ”Grief”. Earl Sweatshirt sörjer sin bortgångna mormor till ett klaustrofobiskt, kolmörkt beat.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: Frank Oceans ”Channel Orange”. Earl Sweatshirt är – tillsammans med John Mayer och André 3000 – en av albumet tre gäster.
VISSTE DU ATT… Earl Sweatshirts pappa Keorapetse Kgositsile är en av Sydafrikas mest kända poeter.