Startsida / Inlägg

Så låter Refused och Shellback

av Per Magnusson
The Dennis Lyxzén. Refused är fucking tillbaka, som de själva uttrycker saken i ett pressmeddelande. Foto: Thomas Johansson

plus3Refused
Elektra
Epitaph/Playground

PUNK En vaknar en till synes vanlig aprilmåndag 2015, men plötsligt är det slutet av 90-talet igen. Blur släpper sitt första album på 16 år och Refused  kommer med sin första singel på 17 dito. ”13” med Blur och ”The shape of punk to come” med Refused kom 1999 respektive 1998 och var två av de album som formade mig mest under tonåren.
På singeln ”Elektra”, som är hämtad från Umeå-bandets kommande album ”Freedom” som släpps 26 juni, upprepar Dennis Lyxzén frasen ”Nothing has changed” om och om igen. Och ”Elektra” – ett samarbete med ex-rockaren och Taylor Swift-producenten Shellback – låter som en korsning mellan ”Worms of the senses/Faculties of the skull” och ”New noise” från den 17 år gamla föregångaren. Det är alls ingen dålig sak. På ”The shape of punk to come” byggde Lyxzén & Co om den ganska rigida genren hardcore till någonting nytt och sexigt med hjälp av beats, jazz och smala kostymbyxor.
Nu återstår att se om Refused är redo att återuppfinna sig själva på nytt eller bara finpolera en redan briljant formel.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB