Startsida / Inlägg

Vanbot får oss att svära av lycka

av Kristin Lundell
Vanbot2_web
Om The Knife och Robyn hade haft en gemensam okänd släkting hade hon hetat Vanbot.

Men vad underbart med helgens väder! Som en skänk från musikgudarna ovan. För orka bli störd av sol och sociala sammankomster som tar tid från Vanbots nya album ”Perfect storm”. Förlåt franskan men jäklar vilken skiva som förra onsdagen dök upp i våra liv (och ja – jag tar mig friheten att tala för oss alla här). Vanbots elektroniska popmusik har charmat alla från The Sunday Times och The Guardian till Interview och yours truly. Men vem är egentligen kvinnan bakom aliaset? Ett mail skickades och kom tillbaka med svaren.

Vanbot – hej. Vem är du?
Jag heter Ester Ideskog och kommer ursprungligen från Hillerstorp i de småländska skogarna. Jag är en junkie för melodier och är nästan besatt av att hitta den perfekta melodin. Jag släppte mitt debutalbum 2011 och var ute och spelade runt om i Europa och USA. Planen var att släppa nästa album 2013, men jag fick kalla fötter och trashade hela albumet i sista stund. Det känns ju lite drastiskt såhär i efterhand, men det var liksom nödvändigt, det fattades något och till slut fanns den ingen återvändo.

Berätta om nya skivan!
Efter att jag trashade albumet 2013 hade jag ett breakdown, men samlade ihop mig på nåt sätt och började om från scratch. Jag började då jobba med producenten Johannes Berglund och allt föll på plats, han är grym på att skruva och stöka ner låtarna alldeles lagom för att balansera upp det poppiga! Han är ett geni. Man kan nog sammanfatta det med skeva syntar, poppiga melodier och suggestiva beats. Jag älskar kontrasten mellan det poppiga och det opolerade, vi har jobbar ashårt för att få till det med gamla analoga synthar och massiva distar. Jag tror att varje poplåt behöver ett stråk av sned svärta.

Vad inspirerar dig?
Jag inspireras av att cykla runt i Stockholm. Jag vet, det låter ju ofattbart fånigt, men jag spelar in massa melodier på min telefon när jag cyklar runt och jag är nog tyvärr en ganska stor trafikfara för den här stan. Jag har blivit stoppad och utskälld så många gånger. Förlåt alla berörda, haha.

Vad händer närmast för dig?
Vi har precis haft release-fest och nu ska vi ut och spela i England, Sverige. Vi håller även på att planera Tyskland. Jag har också börjat smida på en väldigt rolig idé om hur vi ska spela in nästa album, jag är så pepp på den idén att jag helst skulle sätta igång direkt! Jag kan tyvärr inte prata om det ännu, vill inte jinxa, men jag återkommer…

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB