Startsida / Inlägg

Premiär: Några procent Sameblod, hundra sommarpop

av Rebecka Ljung
Stillbild ur Sameblods musikvideo till "My fortune".

Behöver du lite feelgood-electropop att matcha solen med, nu när den till slut verkar ha bestämt sig för att göra sommar? Här serveras en variant av den svenska popduon Sameblod.

Tidigare norrlänningarna Mikael Mattisson och Frederick Rundqvist kolliderade under musikplugget i Skellefteå och blev Sameblod. En ny EP är på gång och bandet har just har fått färdigt en enkel men drömsk video till sin senaste singel ”My fortune”. Här ser du den – och läser intervjun med Mikael.

Hej Sameblod! Vad händer?
– I dag sitter jag i en lägenhet i Los Angeles hungrig och nyvaken. Mitt mål för dagen just nu är att ta mig ut till ett av stans mexikanska frukostställen och käka en burrito. Till vardags är det ungefär såhär det ser ut. Åtminstone månaden ut.

Varför heter ni Sameblod, nu igen?
– Vi heter Sameblod mestadels för att det låter så badass och inte har det traditionella bandnamnet som vi var trötta på. Men japp, ena halvan har faktiskt riktigt sameblod i sig.

Berätta om ”My fortune” och musikvideon! Vem är stjärnan?
– Det är en feelgoodig poplåt som föddes efter en längtan av att få något, utan att låta det begäret tillfredsställas. Stjärnan i videon är lite oklart. Det vi vet är att producenten/skaparen av videon är en stjärna, och hans namn är Albin Sjödin.

Hur ser det ut med Sameblod-musik framöver?
– Vi kommer släppa en EP till hösten, inget satt datum dock. Det är det som är det svåra med att skriva musik. Inspiration och viljan att göra hundra låtar som alla tar helt olika riktning. Vi har andra projekt som vi jobbar med, men det här är något fint och speciellt som binder ihop oss väldigt bra.

Hur kommer ni fram till att en låt är färdig? Hur firar ni det?
– Våran vän Summer Heart sa en gång att en låt aldrig är färdig förrän den är släppt. Det är en ganska bra utgångspunkt. Det går alltid att få till det ”bättre”, men det är oftast bättre att nöja sig med vad du själv tycker låter bra, och sen gå vidare. Vi älskar att fira, och det gör vi så fort vi får chansen.

Vilket är ert favoritljud i hela världen?
– Gräsklippare på morgonen är ju rätt soft. Det är sommar och så vidare.

Om Sameblod vore ett djur – vilket skulle det vara?
– Vi är påfåglar – vackra och oförutsägbara.

Vad gör ni resten av året?
– Vi planerar den här EP:n först och främst. Sen har vi några spelningar runt Europa till hösten. Ni kan förvänta er toppkvalificerad pop och glittriga framträdanden med en bra eftersmak.

Sameblod. Foto: David Alexander.
Sameblod. Foto: David Alexander.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB