Startsida / Inlägg

Small Feet-premiär: ”Kommer ta ett tag innan jag lyssnar på låten”

av Rebecka Ljung
Small Feet, med Simon Stålhamre i mitten. Foto: Pressbild.
Small Feet, med Simon Stålhamre i mitten. Foto: Pressbild.

I augusti kommer ett debutalbum från Simon Stålhamres band Small Feet. Han har gjort musik sedan han hoppade av skolan som 15-åring, men det behövdes tid och pepp för att skapa ”From far enough away everything sounds like the ocean”.

Peppen kom bland annat från bandmedlemmarna Jacob Snavely, basist, och Christopher Cantillo, trummis. Här är ett smakprov från skivan – en svensk premiär av musikvideon till den ganska tidlösa och väldigt sommarvänliga visselmyspoplåten ”All and everyone”.

Dessutom berättar Stålhamre om låten, den krokiga vägen, svenska surfare och det bästa han vet, här nedan …

Hej Simon! Varför kommer ditt debutalbum först nu?

– Jag är väl en slow starter, helt enkelt. Jag har ju liksom skrivit låtar sedan tidiga tonåren. Helt ärligt så tror jag mest att det beror på att det har tagit mig lite tid att känna mig ok med mig själv och vad jag gör, typ.

Vilken tid i livet skrevs låtarna?

– Låtarna till den här skivan kommer från lite olika tidsperioder. ”Here’s to violence” har nog till exempel fem–sex år på nacken, men merparten skrev jag under 2013.

Vad hoppas du att skivan ska få lyssnaren att känna?

– Någonting! (…) Och det är klart att jag hoppas att folk ska gilla det jag gör.

Vad betyder ”All and everyone” för dig?

– Det var en av låtarna som tog längst tid att slutföra. Inte för att den är särskilt komplicerad på något sätt, snarare tvärtom. Vi trasslade till det lite för oss i produktionen och gick i slutändan tillbaka och skalade av den ganska rejält. Jag tycker om hur den blev till slut, men tror det kommer ta ett tag innan jag lyssnar på den igen!

Vad vill du säga med videon?

– Att jag önskade att jag kunde surfa! Videon är gjord av en kompis som har filmat och surfat i Sverige, i synnerhet på Gotland. Jag blev helt fascinerad av att folk håller på med det här, i och med att det är bäst omständigheter och vågor på höst och vinter. Det krävs en övertygelse för att gå ut i minusgrader och hälla varmt vatten i skorna för att över huvud taget klara av att vara i vattnet ett tag. Man måste liksom älska att göra det.

Vad är det för båtar det snackas om i början av videon?

– Vi bara pratar om att man måste ta sig ut en bit för att kunna surfa i Stockholmsområdet. En bra bit faktiskt, Torö är en sån plats.

Hur små fötter har du?

– 41-42. Ganska average.

I pressinfo jämförs du med Jason Molina, David Bowie, Neil Young och Daniel Johnston. Vad tycker du om det?

– Jag vet inte (…) Jag har lyssnat på allihop i olika perioder i livet och försökt förstå och närma mig vad dom gjort, så helt ute och cyklar är det väl inte! Sen gör ju jag musik som jag gör den. liksom. Det är bäst att lämna det där till dom som lyssnar. Mitt jobb är ju på sätt och vis redan gjort.

När hoppade du av skolan?

– I nionde klass. Det var ingen kul tid.

Vad tror du det har betytt för din musik?

– Svårt att säga. Jag har ju inte haft någon annan utbildning att falla tillbaka på i alla fall, så valet att bara fortsätta göra musik har liksom inte varit så svårt. Jag tog en lite krokig väg och hade under några år väldigt mycket tid till att bara skriva – vilket kanske gett utdelning på något sätt? Samtidigt hade jag också väldigt mycket tid till att tvivla. och det hade nog en sämre effekt på mig.

Vilka gör Sveriges bästa musik just nu?

– Mina studio- och stugkamrater i Barbarisms är nog mitt favoritband härifrån. Jag har tjuvlyssnat på deras skivinspelning på en nästan daglig basis under ett par veckors tid och det låter fantastiskt!

Vad har du för dig i år?

– Jag släpper mitt debutalbum i USA och Europa i augusti, så jag ska ut och spela lite grann kring och efter det. Sen ska jag ta mig tid att skriva och spela in nya låtar, vilket jag ser oerhört mycket fram emot. Annars ska jag hänga så mycket jag bara kan med min familj. Jag har en tvååring hemma, som är det bästa jag vet!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB