Startsida / Inlägg

The Tallest Man On Earth är allt det som genren ofta saknar live

av Joacim Forsén
Med musiker från bland annat Bon Ivers band växer The Tallest Man On Earth ännu mer live.
Med musiker från bland annat Bon Ivers band växer The Tallest Man On Earth ännu mer live. Foto: Anna Tärnhuvud.
RateThe Tallest Man On Earth Konsert på Göta Lejon, Stockholm Längd: En timme och 45 minuter. Publik: Utsålt. Bäst: ”Darkness of the dream”, ”The gardener” och ”Seventeen”. Sämst: Att vi efter dagens andra kväll på Göta Lejon och Göteborg på torsdag får vänta ända till hösten på fler Sverigegig.

Kristian Matsson låter egentligen som ett helt band på egen hand. Men förstärkt av Bon Ivers musiker har The Tallest Man On Earth blivit en konsertkraft redo för långt större scener.

”Nu är man en underhållare”. Kristian Matsson sätter sig vid pianot, sjunger ett par fraser ur ”Don’t cry for me Argentina” och berättar att han har Perrellis ”Evita”-loge nu under sina två utsålda kvällar på Göta Lejon.
Men det ligger mer sanning i den skämtsamma kommentaren än det kanske var menat. För det spelar ingen roll hur många mollstämda berättelser sångaren projicerar med sitt The Tallest Man On Earth, Kristian är en så omedelbar entertainer att han nästan ramlar ner i publikens knä redan i entrén. Han fullkomligt studsar ut på teatern. Efter tre låtar yr svettdropparna över scengolvet som om Kristian har tre livetimmar bakom sig.
Live är The Tallest Man On Earth allt det där som genren alldeles för sällan är. Lekfull. Utåtriktad. Explosiv. Allt utan att tappa vare sig svärta eller trovärdighet.
Med nya albumet ”Dark bird is home” har Matsson skaffat band och fått en logisk förlängning av sin gedigna folkkärna. De amerikanska musikerna, bland andra basisten Mike Lewis och gitarristen Mike Noyce från Bon Iver, breddar inte bara musiken utan ger hela konserten ännu större dynamik. Och då har Leksandssonen egentligen aldrig haft några problem att låta varierad på egen hand.
Men i kväll, med det perfekt balanserade lyxbandet som en återkommande katalysator, får 32-åringen ännu en dimension till vackra solonummer som ”The gardener” eller ”A lion’s heart”.
Framför allt är det imponerande, ibland till och med omtumlande, att se det glöda ur ögonen på Kristian Matsson i nästan två timmar. Sångarens uttrycksfulla energi genomsyrar varje minut och andetag på Göta Lejon.

Låtarna: 1. Fields of our home 2. Slow dance 3. 1904 4. Singers 5. Darkness of the dream 6. Love is all 7. The gardener 8. Weather of a killing kind 9. Sagres 10. The wild hunt 11. Timothy 12. Revelation blues 13. Wind and walls 14. A lion’s heart 15. Little nowhere towns 16. Where do my bluebird fly 17. Beginners 18. Seventeen 19. Dark bird is home 20. The dreamer 21. Like a wheel

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB