Startsida / Inlägg

Belsebubblande bombasm låter bättre än någonsin

av Mattias Kling

Ghost ”Meliora” :++++:
Ghost
Meliora
Reaktor/Polydor/Universal

HÅRDROCK Där ”Infestissumam” var beviset för att det strikt anonymiserade maskeradgänget var kapabla att ta steget bortom den svenska tygpåsehypen är tredje albumet ett tydligt kvitto på att det nu agerar med hela världen som spelplan.

”Meliora” flyttar nämligen fram gränserna för vad Ghost egentligen är. En skiva som tar ruffigheten från ”Opus eponymous” och de grandiosa visionerna från uppföljaren och trycker ut dem över en bjärt kolorerad fond som förenar industrialismens urbana individfixering med samtidens virala ängslighet. Som flirtar vilt med allt ifrån progrock (”Spirit”) till Slayer (”Cirice”), ABBA (”He is”), klassisk heavy metal (”Majesty”) och belsebubblande schlagerbombasm (”Absolution”). Som är tuffare, tyngre och elakare än tidigare – men samtidigt så övertjusigt supersnygg att även de mest skeptiska lär kvävas på sina invektiv.

Att titeln är latin och betyder ”bättre” är naturligtvis ingen slump. I händerna på producenten Klas Åhlund och mixningsansvarige Andy Wallace låter ensemblen nämligen lyxigare än någonsin. Ljudet har ett helt annat tryck än tidigare, med extra mullermassa i bas och trummor, och nog sjunger den nytaggade frontfiguren Papa Emeritus III med en helt annan säkerhet än de tidigare småpåvarna.

Visst finns det ändå möjlighet att tajta formen ytterligare. Det finns fortfarande utrymme att vässa låtmaterialet en smula, accentuera de teatraliska spänningarna, skruva upp dramatiken och skriva de där riktigt tidlösa låtarna.

Men att ett gäng hemliga östgötar har nått denna kvalitetsnivå bara fem år efter debuten är rakt igenom imponerande.

BÄSTA SPÅR: ”Deus in absentia”.

MER NYTT: Så många plus får nya Imperial State Electric-albumet av Joacim Forsén

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB