Startsida / Inlägg

Deafheaven tar sig ett dopp – med en ny låt

av Mattias Kling
Av omslagskoloreringen att döma tycks ”New Bermuda” bli en dystrare historia än ”Sunbather”.
Av omslagskoloreringen att döma tycks ”New Bermuda” bli en dystrare historia än ”Sunbather”.

För ungefär två år sedan vändes black metal-världen upp och ner – av ett band som egentligen inte spelar black metal.

De härstammar ju från soliga Kalifornien snarare än något frostnupet hörn av Norge. Gömde sitt då aktuella album bakom ett bjärt persikorosa omslag, skyr corpsepaint och niotumsspik på smalbenen, men hade ändå mage att ta upp konkurrensen med genrens storheter med andraalbumet ”Sunbather”.

Eller som jag själv skrev, då nämnda alster knep tredjeplatsen på listan över 2013 års förnämsta släpp:

”Omgivningen – ett pastellkolorerat omslag, titeln, texterna – är själva motsatsen till genrens grundestetik. När NoCal-grup- pen tar sitt eget grepp om svartmetallen är inget (o)heligt – tornadotempon garneras med riffkonturer som är mer My Bloody Valentine än Mayhem och som står i opposition till allt som det borde vara.”

Nämnda utgåvas kvaliteter trissar naturligtvis också upp intresset inför det kommande tredjesläppet, kallat ”New Bermuda” och med ett releasedatum satt till den 2 oktober. Men om första låtsläppet från detsamma får vara vägledande torde de värsta oroskänslorna vara obefogade.

”Brought to the water” tar nämligen vid där ”Sunbather” slutade. Med en högtemporusande blandning av blastbeats, isande vokalskrik och tjusiga gitarrharmonier. En genomtänkt avvägning av black metal, shoegaze och postrock som är så ickenecro att det som är så fel blir så rätt.

Eller, vad säger ni själva? Provlyssna här nedan och gnäll sen om att hipsters borde hålla sig borta från allt med en mörkare nyans än manchesterbrunt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB