Startsida / Inlägg

Namnet för plikter med sig – det här måste bli en monsterfest

av Mattias Kling
Medlemmarna i Van Halen tackar publiken för stödet på Råsunda stadion den 25 augusti 1984. (Foto: SVD/TT)
Medlemmarna i Van Halen tackar publiken för stödet på Råsunda stadion den 25 augusti 1984. (Foto: SVD/TT)

Naturligtvis är själva namnvalet ingen slump.

När Black Sabbaths avskedsturné, då den drabbar omvärlden döpt till det lagom passande ”The end”, förläggs till Sverige blir det som en del av endagarsfestivalen Monsters Of Rock den 9 juli nästa år.

Just det.

Monsters.

Of.

Rock.

Själva ordkombinationen är för oss som växte upp och fjunades med hårdrocken under 1980-talet lika känslobringande som hallonsoda och Monchichi-dockor. Det går nästan att känna prasslet av glättiga Okej-sidor mellan fingrarna, höra Mötley Crües ”Shout at the devil” spelandes i bakgrunden och känna doften av sensommar i skarven mellan fjärde och femte klass.

Det är sådant arrangörerna Live Nation nu har att leva upp till. För nog finns det få mer spänningsladdade turnépaket som slår an en viss sträng hos oss anhängare som nu med råge har uppnått en trygg pensionsspararålder. Vi tänker direkt på Råsunda den 25 augusti 1984 och samma arena den 23 augusti 1986. Associationsbanorna leder genast till redan nämnda Mötley Crüe, Van Halen och AC/DC. Eller lika gärna i riktning Ozzy Osbourne, Scorpions och Def Leppard. (Att det dessutom arrangerades en mindre variant av evenemanget i Globen 1990 med The Quireboys, Whitesnake och Poison som dragnummer tycks såväl Live Nation som de flesta andra ha glömt eller förträngt).

Vilket naturligtvis gör det rimligt att slå an nostalgisträngen inför Black Sabbaths sista Sverigegig någonsin (den som lever får se huruvida det stämmer). Med tanke på att metalpionjärerna på egen hand knappt fyllde jättekolossen ute i Solna till hälften vid det senaste besöket i november 2013 krävs det något exceptionellt för att få lapp på luckan på Friends Arena.

Huruvida namnet som sådant står som en garant i dag återstår att se.

Men det finns saker som talar emot just detta. Under guldåren i mittskarven av 1980-talet fanns det inget att konkurrera med. Ingen Sweden Rock, zip Bråvalla som kan knipa åt sig programtoppar likt Iron Maiden och Rammstein. Nada Skogsröjet, Väsby Rock Festival eller Getaway Rock. Det enda som fanns var en stor publik – superhungrig på hårdrock i liveformat modell jättestörre.

För att upprepa de där verkligt klassiska Råsundakvällarna, de som var där påstår i alla fall att det var så, krävs det ett extra braskande program som leder fram till huvudakten. Kanske en Def Leppard. Måhända till och med en Van Halen. Eller, om vi ska prata om färskare akter, minst ett Five Finger Death Punch eller Avenged Sevenfold. Det vill säga biljettgaranter av Hovetstorlek som tillsammans kan locka de som valde sofflocket före själva dragplåstret för snart två år sedan.

Huruvida detta sker finns säkert all anledning att återkomma till.

Och till dess får Monsters Of Rock fortsätta att vara en vacker tanke från en annan tid och ett annat liv.

Fotnot: Den ursprungliga Monsters Of Rock-festivalen anordnades vid Castle Donnington i brittiska Derbyshire mellan åren 1980 och 1996.  Men det är en helt annan historia. Liksom att densamma uppstod under mindre glamourösa former på ett annat ställe 2006.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB