Startsida / Inlägg

Videopremiär för Sudakistans ”Mundo mamon”: ”Vi är för fega”

av Rebecka Ljung
Sudakistan. Foto: Daniel Forero.
Sudakistan. Foto: Daniel Forero.

Till slut är det färdigt. Sudakistans debutalbum ”Caballo Negro”, alltså. Stockholmskvintetten med flera sydamerikanska rötter, som inte riktigt vill kalla sin musik för garagerock med latinoinfluenser, har spelat in med Jocke Åhlund.

Men det dröjer till den 30 oktober innan vi vanliga dödliga får höra hela verket. Tills dess kan vi lyssna på singeln ”Mundo mamon” – och se den helt färska videon som får premiär här! Det är Maikel Gonzalez som har regisserat och klippt. Mauro Trotta står bakom animationerna.

Under den rörliga bilden förklarar Maikel, Michell och Barra vad som menas med låten, titeln och videon.

Vad ni vill säga med låten och videon? 
– Fuck SD.

Vad menas med titeln? 
– Direktöversatt är det ganska löjligt, men just ordet ”mamon” kan användas på så många olika sätt. Mamon är slang för ”något som suger” eller ”någon som fegar ur” på spanska. Direktöversatt blir det ”världen suger”. Men det vi refererar oss till är hur vi väljer att leva våra liv. Vår likgiltighet gentemot allt blir vår egen fälla. Vi är alldeles för fega för att ens bry oss om någonting. Därav ”Mundo mamon”.

Vad känner ni för låten? 
– Kaos. Den är så brutal ösig live att man får känslan av ens själ ska flyga ur ens egen kropp.

Vad är det för scener vi tittar på?
– Efter att vi spelade in låten har jag hela tiden relaterat det visuellt med psykedeliska bilder, neonljus, som en kaotisk resa till en annan verklighet. Som en slump så åkte jag till Japan strax efter att vi spelat in albumet och jag tänkte att jag lätt skulle kunna hitta den estetik jag ville ha för ”Mundo mamon” där, så jag tog med mig min gamla VHS-kamera och spelade in så mycket som möjligt under resan, säger Maikel.

Vad händer härnäst för Sudakistan? 
– Vi spelar på Pustervik i Göteborg på lördag. Och vi åker till Spanien och Portugal på en miniturné. Sen kommer albumet den 30 oktober, så då hoppas vi på mer spelningar.

Vilket är det ultimata målet är för ert band?
– Drömmen är ju enkel – att jobba och leva för musiken.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB