Startsida / Inlägg

Premiär: Vita Bergen la nästan ner – då skrevs ”Closer away”

av Rebecka Ljung
Popbandet Vita Bergen leds av William Hellström och Robert Jallinder.
Popbandet Vita Bergen leds av William Hellström och Robert Jallinder. Foto: Pressbild.

Vita Bergen är tillbaka. Efter P3-gillade singlar som ”Alexia” och ”Curtains”, en EP och gig runt om i Europa är popbandet som leds av William Hellström och Robert Jallinder redo att släppa debutplattan ”Disconnection”.

Med nya skivan får lyssnaren kliva in i en mörkare ljudbild, fast de vågböljande melodierna finns kvar. Som titeln avslöjar, handlar albumet om olika sorters avstånd. Mellan insidan och utsidan, dröm och verklighet och mellan människor.

Under skivmeckandet har Vita Bergen bland annat kommit fram till att det ofta krävs att en varit separerad från någonting för att en ska kunna känna sig nära det. Den paradoxen lyser också igenom i titeln till bandets nya låt – som premiäras här! Musikbloggen presenterar ”Closer away”.

Missa inte intervjun efter låten, om hur bandet ledsnade på musikindustrin, om kantorns orgel och att leva sin dröm.

Hej Vita Bergen! Hur föddes ”Closer away”?

– Den kom till under en period då vi var så fruktansvärt trötta på allt och alla som hade med musikindustrin att göra och funderade på att lägga ner bandet, för att allt kändes så utstuderat och alla ville tjäna pengar på oss. Den skrevs på en tramporgel som vi köpte av en gammal dam som hade varit kantor. Hon hade övat psalmer på den hela sitt liv.

 Hur representativ är låten för kommande skivan?

– Den här låten är nog lite mer rakt på sak jämfört med resterande låtar. Det är antagligen den låt på skivan där det finns minst svärta. Samtidigt så följer låtarna någon slags röd tråd. Men en sak vi har varit väldigt måna om är att låta alla låtar bli exakt som dom blir. Ett mönster har varit att vi inte har haft något mönster, kan man säga.

Avstånd är en röd tråd. När kan avstånd vara bra?

– När det får en att se hela bilden och inte bara de små detaljerna som vi annars ofta förlorar oss i.

 … och när är avstånd som värst?

– När avståndet hindrar kommunikation. Det behöver inte bara handla om fysiska avstånd. Det kan handla om hur vi skapar mentala avstånd, hur vi placerar in folk i kategorier och slutar kommunicera med de vi uppfattar ligger utanför vår egen kategori. Det känns som att det händer en hel del nu för tiden.

Hur läskigt känns det att ni ska släppa debutalbum?

– Lite, men allt är läskigt.

Vita Bergen släpper debutalbumet den 23 oktober. Foto: Pressbild.
Vita Bergen släpper debutalbumet den 23 oktober. Foto: Pressbild.

Vem tror ni kommer gilla det?

– Det är högst oklart. Vi har aldrig planerat för något sådant. Vi konkurrerar inte med kommersiella radioband och har ingen som helst intention att göra det. Musiken är som den är. På något sätt verkar låtarna i vilket fall hitta till rätt personer till slut, för det dyker upp en massa folk på spelningarna. Och alla andra är nog kapabla att hitta annan musik att lyssna på.

Vilken är er största önskedröm innan 2015 tar slut?

– Allt är just nu hur kul som helst. Vi kan inte riktigt fatta att vi åker runt och spelar för tusentals människor ute i Europa. Dessutom har vi våra bästa polare i bandet så det känns som en dröm redan nu.

Hela Vita Bergen är: William Hellström, Robert Jallinder, Gustaf Gunér, Bénédicte Piauger, Jakob Kullberg, Hampus Bergh, Andreas Jallinder och Dan Augustsson.

Uppdatering 30/10: Nu kan hela Vita Bergens album lyssnas exempelvis på Spotify.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB