Startsida / Inlägg

Svenska ord

av Markus Larsson

Uje:+++:
Uje Brandelius
Spring, Uje, spring
Etgohome/Border

POP Skivan behöver ingen pressrelease. Vem Uje Brandelius är och var han kommer ifrån får en utförlig förklaring redan i första låten. Lyssnaren får bland annat veta att Brandelius, sångare i Doktor Kosmos och politiskt aktiv i Vänsterpartiet, exempelvis aldrig har sportat eftersom mamman var lärare i gymnastik. Till skillnad från Doktor Kosmos är musiken rakare och mer direkt, kanske också varmare. Låtarna går att härleda till dussintals andra folkkära namn och personligen vet jag inte riktigt vad man ska göra med de mest visproggiga melodierna. Men andra stunder är mer raffinerade. Det är som om orden får sätta tonen i varje låt. Och Uje Brandelius får mer sagt än de flesta i sina detaljrika och 70-talsvardagliga texter om mandel, müsli och jordgubbsyoughurt.
Bästa spår: ”Tintin på månen”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB