Startsida / Inlägg

Axelrycknings-r’n’b till julhandeln

av Per Magnusson

Chris Brown - RoyaltyRateChris Brown
Royalty
Sony

R’N’B Sedan Chris Brown gav ut sitt senaste soloalbum ”X” förra året har han hunnit med kompis-skivan ”Fan of a fan” tillsammans med rapparen Tyga och mixtapet ”Before the party”. Lagom till julhandeln kommer nu hans sjunde studioansträngning. Omslaget pryds av Browns tatuerade torso och hans dotter Royalty. Det är något av en falsk marknadsföring. Där den 26-åriga Virginia-sångaren skulle kunna tagit chansen att göra någonting personligt – eller egentligen vadsomhelst som avviker från den axelrycknings-r’n’b han ägnat så orimligt mycket tid åt – är ”Royalty” bara ännu ett Chris Brown-album i raden.
I bland är det nästan fascinerande att lyssna på hur fantasilös musiken låter. Det är som om Brown och hans producenter haft A4-ark med texten ”Formulär 1A” uppklistrade i studion som en slags kreativ kompass. Bara i ”Discover”, med sin snyggt släpiga produktion, sina raffinerade körer och sin romantiska text, hör jag en ansats till någonting annat än vad vi är vana vid. Sedan är det raka vägen tillbaka till trötta rhymes och sömniga beats.
Omslaget – med den gulliga barnbilden – känns efter att ha lyssnat på albumet mest som Browns egen variant av ”hundtricket”.
BÄSTA SPÅR: ”Discover”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB