Startsida / Inlägg

Premiär: Frej & Joy om hajar, gränser och Kambodja

av Rebecka Ljung

joy-frej

Uppdatering onsdag 23.50: Knas med videon åtgärdas snarast.

Frej Larsson var i hetluften med sitt Far & Son förra veckan, efter en minst sagt radikal film där de låtsades mörda en pojke.

Bästa vännen och artisten Joy M’Batha har inget lika ilskeväckande på cv:t än, men hon gillar också att provocera.

Här hålls premiär för den nybildade duons första musikvideo, till nyremixade låten ”Jag går med på allt”. Till det en intervju om inspelningen, hajar, eventuella hajskador (?), relationen, Far & Son i Kambodja och Joy-tatueringar…

Hej Frej & Joy! Hur kom den här låten till? Hur sann är titeln?

Joy: Vi var i Köpenhamn för typ två år sedan och tramsade i en studio tillsammans, blev fulla och började typ utmana varandra med massa dumheter. Eftersom både jag och Frej är konstnärer och musik faller naturlig för oss så började vi spela in. Plockade fram min gamla dator nyligen som jag trodde hade tagit sina sista andetag och där låg en jävla käftsmäll till låt som väntade på att bli klar. Om rätt person ber så går jag med på allt!

Ni måste väl säga nej nån gång? När hände det senast?

Frej: Vi säger nej till rasism, vi säger nej till sexism, vi säger nej till allas lika värde.

Hur var tanken bakom videon? 

Frej: Vi snodde två mussepiggmasker på Disneyland som vi hade med oss i väskan när vi spelade i Kambodja. Tanken var att vi skulle gå med på att bada bland hajar i mussepiggmasker. Vi hade hört rykten om att det var väldigt mycket haj i vattnet – något som visade sig stämma bra. Joy blev biten och jag har fortfarande ett ärr på knät.

Fanns det några problem under inspelningen? 

Frej: Vattnet är privat och ett par vakter med gevär kom och jagade bort oss i våra masker. “Skjut då jag är inte rädd för att dö” sa Joy på svenska. Men jag påminde henne om att hon hade chips på hotellet som hon inte kunde äta om hon dog. Så då gick vi.

Joy: Jag älskar chips.

Varför har ni inte gjort nån låt ihop tidigare?

Frej: Fram tills nu så har vi funderat ut vad Frej & Joy står för musikaliskt tillsammans, vi vill inte göra ett nytt Maskinen, Far & Son, Slagsmålsklubben vi vill göra Twin-core. Musik som både är så obscen så att alla slöjdlärare i Sverige sätter cornflakesen i halsen eller så känslomässigt rörande att samma slöjdlärare gråter i slutet av frukosten. Båda har haft nästan skämtsamt tuffa tider i livet, ibland måste man skratta när man berättar för att det är så överdrivet sorgligt och ibland får det vara just bara sorgligt eller kärleksfullt.

Hur lätt eller svårt var det?

Frej: Vi har gråtit, skrattat och slagits med en haj för att den här låten/videon skulle hända.

Är det verkligen sant att ni två är just friends?

Båda: Förhållanden är så jävla 1993.

Frej: Varför går du solo?

– Alla dom andra projekten har sin tydliga roll. Maskinen – Sveriges absolut potentaste rapakt forevah. Slagsmålsklubben – världens mest inovativa analogsynthband och Far & Son – Konstprojektet som satan försökte stoppa. Nu vill jag gasa ut i vildmarken ett tag och bryta ny musikalisk mark. Dom allra flesta lär sig en sak – rappa/dj:a/producera/sjunga/spela saxofon – sen kör dom på det. Jag har lärt mig alla dom där sakerna på ren passion, och jag har inga planer på att sluta lära mig skit just nu.

Frej: Far & Son-filmen med det fejkade mordet förra veckan… vilka var de starkaste reaktionerna ni fick?

– Det starkaste kommer från Paul Ronge som i tidningen Resumé hävdar att om man skämtar om det här “Då kan man lika gärna skjuta rakt in i en folkhop.” Där har vi ett allvarligt uttalande från en man som hjälper folk som har gjort hemska saker att bli rentvådda. I Far & Sons verk finns inget offer, vi känner skådespelarna och det finns ingen som lider av vår ”Blair witch project”-lögn. Men jag och Simon har köpt pistoler nu efter Paul Ronges uttalande, känns inte som att någonting spelar någon roll längre.

Finns det någon självkritik i Far & Son såhär efteråt?

– Inget offer – inget brott, inget brott – ingenting.

Är all PR bra PR…?

Frej: All pr är inte bra pr. Om jag har sex med en gris, då är det tidelag, och tidelag är olagligt. Där har du något som jag inte gillar – folk som bryter mot lagen! Grisen måste avrättas i ett licenserat slakteri utan inblandning av sexuella inslag för att det ska vara lagligt.

Joy: Du ville ju inte utlova något inför 2015, sist vi mejlades. Vad tycker du att Joy levererade under 2015?

– Jag försöker göra det som folk tänker men är för fega för att göra. Vi är så jäva inpräntade i normer att folk lätt glömmer hur man verkligen lever. Vi intalar oss själva att vi är lyckliga och accepterar det. Jag tänker inte ljuga för mig själv och förhoppningsvis har det inspirerat flera. Ta inte allt på så jävla stort allvar. Vad är det värsta som kan hända?

Har uttrycket ”tack gode Joy” spridits nåt under året?

Joy: Jag har sett några tatueringar florera på cyberspace och folk har citerat det en del. De känns så jävla fett, verkligen, att så många tar åt sig ens texter och använder dem. Så jävla modigt att tatuera in dem dessutom. Sjukt stolt blir man.

Vad kommer ni att minnas starkast från året som snart är slut?

Joy: Jag kommer nog att leva länge på alla spelningar vi gjort under hela festivalsommarn. Glädjen som jag känner på scen går inte att jämföra med något annat och att få dela det med sin bästa vän och själsfrände. Asså, sånt händer fan bara i filmer.

Vilken är den största drömmen inför 2016?

Joy: Att resa världen runt, göra musik och uppträda med våra låtar. Våra liv är som en dröm och jag vill aldrig vakna upp. Eller växa upp för den delen. Jag tror det blir bäst så. Våga vara barnet i dig och inga drömmar är för stora.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB