Startsida / Inlägg

6 skivsläpp som lyfter 2016

av Rebecka Ljung
Basia Bulat hör vi 2016. Foto: George Fok/Pressbild
Basia Bulat lär du höra 2016. Foto: George Fok/Pressbild

Något av det bästa med nytt år är förstås att vi närmar oss den där nya musiken som tidigare var ett rykte från framtiden.

Förra året släpptes flera slag-i-magen-plattor, men inom några dagar börjar det trilla in nya verk som slåss om vår tid. På fredag blir det till exempel David Bowie-party i Stockholm. Vet ni fler städer som kommer fira? Tipsa gärna mig.

Här listar jag sex av årets släpp som jag ser allra mest fram emot – och lite bubblare. En del redan tjuvlyssnat. Sorry, jag kunde inte låta bli.

Smyglyssnade Bowie …
Morgontrött smyglyssnade Bowie …

1. David Bowie – ”Blackstar” ☆ (8 januari)

Han tänker visst inte turnera mera. Punkt. Men Stardust tänker tack och lov släppa mer musik. De första singlarna från ”Blackstar” visade att han fortfarande kan överraska, och när undertecknad strax före jul fick vickad på platåbootsen åt helheten hos skivbolaget, spreds ett fånigt leende över läpparna. Wowie!

Smakprov: Singeln ”Blackstar”

2. Basia Bulat – ”Good Advice” (12 februari)

Du som gillar folkpop, Arcade Fire, Laura Marling eller catchy refränger. Du som någon gång har haft krossat hjärta – eller vill veta hur det känns – och du som vill höra vackra låtar om när förnuftet bråkar med samma blodpumpande muskel … Vänd dig till den i Kanada redan stora artisten Basia Bulat och hennes fjärde, Jim James (My Morning Jacket)-producerade fullängdare. Salta kinder här.

Smakprov: Singeln ”Infamous”

Kristian Anttila. Foto: Emil Agrell.
Kristian Anttila. Foto: Emil Agrell.

3. Kristian Anttila – ”Rum 4, Avd 81” (12 februari)

Ja, skivan är döpt efter ett rum på en psykiatrisk mottagning. Nej, den är inte speciellt munter. Ja, den är hårt vacker. Nej, det blir inga kaxiga rock’n’roll-gester. Det nya, akustiska albumet från en av Sveriges mest flitigt turnerande artister visar hur bra han klarar sig på bara röst, gitarr och ord. Självproddat och självupplevt. Självhjälp eller självstjälp? Värt din lyssning är det hursom.

Smakprov: Singeln ”Livet är det som pågår medan du väntar på sådant som aldrig händer”

4. Silverbullit – ”Airtight Garage”? (maj?)

Simon Ohlssons gästsång under Kites Cosmonova-succé i september påminde oss om den där nästa Silverbullit-skivan som aldrig tycks bli. Men nu har bandet faktiskt fått pengar för den. Det skådade Gaffas vassa ögon. Och skivbolaget erkänner. Ungefär i maj beräknas födseln för uppföljaren till 2004 års ”Arclight”.

Smakprov: Nej, men peppa med Silverbullit-hitten ”Star”. Och Simon Ohlssons sång på Beast!-låten ”Människan” från 2015.

Anohni. Foto: Inez & Vinoodh.
Anohni. Foto: Inez & Vinoodh.

5. Anohni – Hopelessness (i vår)

Antony & The Johnsons drabbande sångröst går numera under namnet Anohni. Miljöprotestlåten ”4 degrees” släpptes lagom till klimattoppmötet och ett helt album får vi i vår. Enligt artisten själv blir det ljusår från tidigare musik – experimentellt, elektroniskt, dansigt och mörkt. Så spännande!

Smakprov: Singeln ”4 Degrees”

6. M.I.A. – Matahdatah (2016)

Hon är svår att förutspå, men om senaste flyktingpolitiska singeln ”Borders” är en ledstjärna, blir det åsiktsspäckat, dansant och kanske lite störigt från den brittisk-lankesiska artisten och producenten. Om inte den där tweeten om hur hon behöver sjunga om samma ämnen som för tio år sedan betyder att M.I.A. faktiskt struntar i att släppa ny fullängdare …

Smakprov: Singeln ”Borders”

Skärmdump ur videon till ”Borders” av M.I.A.
Ur videon till ”Borders” av M.I.A.

Bubblare: Massvis!

Bland annat kommer fler än en dansvänlig svensk elektropopartist tillbaka. Och en känd svensk producent har startat en trio som svänger. Minst två kvinnliga svenska soloartister tänker begå albumdebut och en ung, utflugen Göteborgsartist har något tungt samarbete på gång. Än så länge hemligt.

Britney Spears, Christina Aguilera och Gwen Stefani lär också ha albumplaner, i konkurrens med andra storheter som Lady Gaga och Katy Perry. Amanda Bergman går solo igen efter Amason, Teddybears visar till slut upp vad de fångat in på Jamaica och Little Jinder följer upp året då hon var överallt… Vi hörs igen!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB