Startsida / Inlägg

Euforisk housepop i versaler

av Per Magnusson
steve-angello-announces-release-date-of-its-first-solo-album-wild-youth-1000x570

wild-youthRateSteve Angello
Wild youth
Size

HOUSEPOP Det talas om edm-musikens död. Ingen vill riktigt ta i den. Inte ens dess egna utövare. Samtidigt är det få av dem som – så länge det finns pengar att tjäna – gör någonting för att förnya musiken.
Jag har vid flera tillfällen utropat norrbaggen Kygo till den moderna, kommersiella dansmusikens frälsare. Att han med sin tropiska house likt en frisk söderhavsfläkt en gång för alla ska blåsa bort gängse holländare från sina stammisplatser högst upp på housefestivalernas affischer. Det måste hända. Snart.
Steve Angello har länge varit en av genrens största förgrundsfigurer. När hans Swedish House Mafia på toppen av sin karriär gjorde tre historiska avskedskonserter på Friends Arena i Stockholm stod också stadiumhousen i zenit.
”Wild youth” är den 33-årige Solna-sonens första skiva sedan Swedish House Mafia gick skilda vägar. Det har talats om albumet länge och utgivningen har skjutits upp. Steve Angello skrev på ett kontrakt med Columbia som han mindre än ett år senare köpte ut sig ifrån. Nu driver han egna bolaget Size som ”hellre jobbar med artister som låter som James Blake” än jagar nästa Avicii.
Sent i höstas gavs halva ”Wild youth” ut, men först nu är albumet här i sin helhet.
– Det är inte edm, försäkrar Steve Angello i en intervju med Billboard.
Men, likt livsmedelsbranschens innehållsdeklaration ”kan innehålla spår av nötter”, borde ”Wild youth” nog ändå förses med etiketten ”kan innehålla spår av edm”.
Visst är det uppenbart att Angello har tröttnat på sitt musikaliska förflutna och på något sätt vill vidare. Men här finns fortfarande ekon av den muskulösa variant av fransk house som Swedish House Mafia utövade.
Å andra sidan finns det stunder på ”Wild youth” som inte låter väsensskilda från den klassiska rock som SHM-kollegerna Axwell och Sebastian Ingrosso har gjort på sistone.
Musiken pendlar vidare mellan David Guettas klistrigaste refränger, mer minimalistisk dansmusik, barnkörer och extrovert housepop.
Budskapet skrivs ständigt med versaler:
DET ÄR DU OCH JAG MOT VÄRLDEN. DET HÄR ÄR VÅR CHANS. INGEN KAN STOPPA OSS NU. DET HÄR KOMMER ATT BLI VÅR SISTA DANS.

BÄSTA SPÅR: ”The ocean”. Steve Angellos version av den svenska indie-producenten Saturday, Mondays original med Stockholms Julia Spada på sång.

VISSTE DU ATT… Steve Angello just nu gillar Antibes drömpoppare M83 och Kanye Wests storhetsvansinne. De två inspirationskällorna är en ganska bra sammanfattning av hur ”Wild youth” låter.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Daft Punks ”Homework”. Steve Angello var 15 när den franska duon gav ut sitt debutalbum. Den gjorde djupt intryck på honom och fick honom att byta hiphop mot dansmusik.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB