Startsida / Inlägg

Bombus-Feffe väljer sina fem favoritlåtar som inspirerar

av Mattias Kling
De fyra hårdrocksryttarna från Göteborg galopperar i dag in med sitt tredje album i bagaget. Det kan du lyssna på här nedan – efter att först ha detaljgranskat Feffe Berglunds handplockade playlist.
De fyra hårdrocksryttarna från Göteborg galopperar i dag in med sitt tredje album i bagaget. Det kan du lyssna på här nedan – efter att först ha detaljgranskat Feffe Berglunds handplockade playlist.

På det så kallade svåra tredje albumet har Göteborgs Bombus lagt sig till med ett rockigare sound.

Poserna är mer bredbenta, tempot aningen mer avslappnat och melodierna tydligare i fokus.

Vi på Musikbloggen gillar det. Så pass mycket att vi lät sångaren/gitarristen Feffe Berglund välja ut fem låtar som har inspirerat kvartetten lite extra.

Och här är resultatet.

”SWEET BEEF”
The Bear Quartet (”89”, 2009)
Först ut från ett parallellt universum och som skriven av Captain Beefheart och Ozzy Osbourne ihop är ”Sweet beef”. ”89” heter skivan den här hämtad från och den är läskigt bra, bitvis oförståelig och aldrig tråkig. Jag vet inte exakt vad det är, men kanske är det egentligen sättet The Bear Quartet behandlade musik på som är mest inspirerande. De var skönt obrydda, skumma och välte heliga kor utan att tveka.

”MAYHEM TROOPERS”
Cortex (”Spinal injuries”, 1981)
Melodiöst, sparsmakat och läckert! Ett av Freddie Wadlings otaliga rockband. ”Spinal injuries” är bästa plattan – och just det här kan vara bästa låten. Första gången jag hörde Cortex trodde jag spontant att det var något brittiskt men jag förstod snabbt av den tveksamma dialekten att så inte var fallet. Låtarna är poppiga, catchy och konstiga. Borde ha blivit en kommersiell succé på 80-talet. Feeling 8.0.

”MOTHERFUCKER”
Faith No More (”Sol invictus”, 2015)
Första singeln från deras senaste platta. Udda, tuff och ett kärt återseende. Kul med ojämna band. Blev peppad på att komponera när jag hörde den. Hela plattan är grym för övrigt.

”WILD CHILD”
WASP (”The last command”, 1985)
Herre Gud, vad bra! Ända sen jag var ett litet hårdrocksbarn och såg Blackie Lawless rocka ut med en sågklinga i skrevet så har WASP följt mig. Blackie har hårdrockens bästa och mest säregna röst och han var bäst på att skriva suveräna poplåtar i metalskrud. Döenkelt, pang på rödbetan och med superstarka hookar. Hans förmåga att lägga sångmelodi på ackordföljder är oslagbar och är en aldrig sinande källa till inspiration.

”HORSE DOCTOR MAN”
The Jesus Lizard (”Blue”, 1998)
Seg, trög och tuff som tåget! David Yow grisar vidare i denna något bortglömda låt, som alltid har varit en personlig favorit. Alla gör jobbet och tar hem baconet till bordet. Vi har tidigare nämnt The Jesus Lizard som inspirationskälla. Det kanske inte direkt märks i vår musik, men det är ändå band som dem som får oss att vilja skriva.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB