Startsida / Inlägg

Lisa Nilsson blir bara bättre

av Håkan Steen
lisa nilsson
Med nya showen visar Lisa Nilsson åter vilken fullödig artist hon är. Foto: Niklas Gustavsson/Rockfoto

RateLisa Nilsson
Turnépremiär: Halmstads Teater, Halmstad. Publik: 900 (utsålt). Längd: Två timmar. Bäst: ”Det säger ingenting om oss” och ”Den här gången”. Sämst: Ingen av ”Så mycket bättre”-tolkningarna spöar de egna låtarna.

HALMSTAD. Om någon hade glömt bort vilken stor artist Lisa Nilsson är kom en välbehövlig påminnelse med ”Så mycket bättre”.
Vill ni ha ännu mer övertygande bevis ska ni se den här showen.

Det karriärlyft som det innebär att vara med i ”Så mycket bättre” gynnar oftast de redan etablerade artisterna mest.
Efter en höst med klassiska Lisa Nilsson-låtar på bästa sändningstid blir folk sugna på att höra ”Himlen runt hörnet” på scen igen och när den här långa vårturnén rullar i gång är flera gig redan utsålda.
Inte mer än rättvist. Redan på förra turnén för två år sedan kändes det som att Tyresö-soulens finaste lyfte sitt artisteri till en ny nivå, med insiktsfulla mitt i livet-reflektioner, djupare och märgigare versioner av sina mest kända låtar och ett nästan onödigt bra band.
Det har hon på den här resan också – trummisen Per Lindvall, basisten Peter Forss, producentpartnern Pål Svenre och Jesper Nordenström på keyboards samt Mattias Torell på gitarr – och eftersom de har smygstartat med några gig i Danmark sitter Sverige-premiären som en smäck.
Sångerskan själv fortsätter föredömligt att utforska den plats i livet där hon befinner sig just nu.
Hon berättar om när hon trots inledande motvilja hittade hem i sin ”Så mycket bättre”-cover av Ace Of Base-hiten ”The sign”, ”När kärleken tar slut”. Ännu roligare är det när hon förklarar hur hon gjorde Ison & Filles ”Klippta vingar” till en ”pepplåt för frustrerade morsor”.
Men tv-låtarna bleknar jämte Nilssons egna. I den salsasofta ”Små rum” antecknar jag att hon känns som sista länken till den saknade svenska poptradition som personifierades av namn som Lill Lindfors och Monica Zetterlund.
Ännu mer berör de klassiska Mauro Scocco-numren. I ”Himlen runt hörnet” bollar hon runt med fraseringarna som en lekfull Aretha. Och ytterligare 24 år av liv har bara adderat nya lager till sorgen och märgen i låtar som ”Ändå faller regnet” och ”Allt jag behöver”.
Att vi mitt i alltihop och helt oväntat får en rivig version av BB King-bluesen ”Never make your move to soon” gör förstås ingenting sämre.

Alla låtarna: 1. Långsamt  2. Full måne  3. När kärleken tar slut 4. Var är du min vän 5. Du, kom inte närmare 6. Sången om oss 7. I den stora sorgens famn 8. Det säger ingenting om oss 9. Mysteriet deg 10. Never make your move to soon 11. Säg det igen 12. Små rum 13. Ändå faller regnet 14. Klippta vingar 15. Den här gången 16. Himlen runt hörnet 17. Vart du än går 18. Långsamt farväl Extranummer: 19. Varje gång jag ser dig 20. Vad du ser är vad du får 21. Allt jag behöver

Här kan ni se Lisa Nilsson: Helsingborg 19/2, Göteborg 20/2, Västerås 21/2, Jönköping 24/2, Växjö 25/2, Linköping 26/2, Eskilstuna 27/2, Malmö 2/3, Vara 3/3, Karlstad 4/3, Örebro 5/3, Umeå 10/3, Sundsvall 11/3, Uppsala 12/3, Norrköping 13/3, Östersund 16-17/3, Bollnäs 18/3, Gävle 19/3, Göteborg 20/3, Mariehamn 1/4, Helsingfors 2/4, Stockholm 8-11/4 + 18/4

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB