Startsida / Inlägg

Se hela Metallicas gig från i helgen

av Mattias Kling
SAN FRANCISCO, CA - FEBRUARY 06: Musician Lars Ulrich of Metallica performs onstage at CBS RADIO's third annual 'The Night Before' at AT&T Park on February 6, 2016 in San Francisco, California. Kevin Winter/Getty Images for CBS/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
Precis så här glad var trummisdansken Lars Ulrich över att få en paus ifrån det mödosamma färdigställandet av Metallicas tionde studioalbum. En skiva som kanske eller kanske inte släpps under året. Foto: Kevin Winter/Getty/TT

Naturligtvis går det att ifrågasätta att de fyra thrashryttarna från San Francisco ännu inte har fått äran att hårdriffa under eventet i sig.

För ni vet väl hur det är. En söndag tidigt i februari varje år går USA totalt bonkers över välpumpade män med väldigt stora skydd som mäter bringor och strategi i det som däröver kallas football, men som också skulle kunna benämnas som kast med halvstor läderoval och VM i reklamavbrott.

I alla fall. Nästan lika stor som själva mötet mellan de aktuella lagen (i år vann Denver Broncos över Carolina Panthers med övertygande 24 poäng mot 10) är den så kallade halvtidsshowen, där artister av mer eller mindre hyllat snitt bränner ett mindre u-lands totala års-BNP under några laddade minuter. I år var det Coldplay, Beyoncé och Bruno Mars som stod för underhållningen, vilket du säkert kan läsa om någon annanstans. Om så önskas.

Men för oss mer metalfrälsta var dan före dan desto mer intressant. Då skruvade nämligen Metallica upp finalyran ytterligare ett snäpp genom att göra sitt första gig för året, på hemmaplan i San Franciscos tämligen rymliga AT&T Park. Som vanligt en över två timmars lång anledning för tangentbordsryttare att ondgöra sig över Lars Ulrichs tempokrängningar och Kirk Hammetts småsura solon – men lika mycket ett tillfälle för fansen att ruska lugg till ”Creeping death”, ”Ride the lightning”, ”Battery” eller ”Fuel”.

Konserten i sin helhet ser du här nedan. Det kan du göra med gott samvete. Och sen hålla tummarna för att kvartetten hittar så pass mycket ro och inspiration i det arbete med tiondealbumet som tycks ha pågått sedan prinsessan Estelle slutade med blöjor – och faktiskt får ut fanskapet innan vi kan skriva 2017 i almanackan.

Den som lever får se.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB