Startsida / Inlägg

Spellista: Niki & The Doves låtar mot heartbreak

av Rebecka Ljung
Niki & The Dove. Foto: Pressbild.
Niki & The Dove. Foto: Pressbild.

Malin Dahlström och Gustaf Karlöf är alldeles snart redo att släppa ifrån sig ett nytt album. Den svenska electropopduon har spelat in i Austin, Los Angeles, London och Göteborg.

Merparten av Niki & The Doves nya platta är producerad och mixad av Alan Braxe (Stardust, bakom ”Music sounds better with you”) i Toulouse.

Det april-planerade albumet är döpt till ”Everybody’s heart is broken now” och den senaste singeln,”So much it hurts”, släpps i dag. Musikbloggen tog ett snack med Niki & The Dove om den nya musiken – och fick en spellista som ska laga ledsna hjärtan. Den hittar du under texten.

Hej Malin och Gustaf! Varför heter skivan som den gör?

– Det är ett citat av Allen Ginsberg (en av Malins husgudar), och vi tycker om att det ligger många betydelser i den. För oss beskriver den många av de stämningar i världen vi upplever idag. Både det brustna hjärtat men också likgiltigheten som titeln syftar på. ”It doesnt matter if your heart is broken, because everybody’s heart is broken now”.

Hur många av låtarna handlar om heartbreak?

– Det ligger alltid ett heartbreak på lur någonstans.

Har era hjärtan brustit lately, eller andras?

– Allas hjärtan brister, för att bli helade, för att brista igen. Det är väl så vi är byggda som människor? Alla kan känna igen sig oavsett vem du är.

Hur hjälper det att sjunga om heartbreak, tycker ni?

– Det hjälper alltid att vara sann. Det kan vara svårt, men det hjälper. Är man heartbroken kanske det är lika bra att erkänna det. Bryta ihop och gå vidare.

Kan det inte vara jobbigt när ni spelar in, eller framför en sån låt på scenen?

– En av låtarna på skivan handlar om en förlust som är irreversibel. Det ska väl ärligt sägas att det var stunder i studion som blev känslosamma. Men att spela in den blev också som ett samtal med den personen. En kontakt med andra sidan floden.

Nya skivan är lite diskret politisk, har jag förstått. Nämn en åsikt som döljer sig bland spåren…?

– Att korrupta system kan uppstå överallt och att vi aldrig får sluta att försöka bekämpa den företeelsen. Känslan är att makt förruttnar från början friska idéer och tankar.

Till sist, då: Vad hoppas ni att spellistan ska ge lyssnaren?

– Mod, geist och jävlar anamma, på en bädd av bomullsmoln med en skål röda körsbär guppande bredvid. Ta på dina stora shades, luta huvudet tillbaka och segla mot solnedgången ovanför regnet.

Niki & The Dove. Foto: Pressbild.
Niki & The Dove. Foto: Pressbild.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB