Startsida / Inlägg

Amon Amarths sagostund är aningen för klämmig

av Mattias Kling

AmonAmarth ”Jomsviking”RateAmon Amarth
Jomsviking
Columbia/Sony

METAL Med tanke på att frontmannen Johan Hegg för två år sedan medverkade i filmen ”Northmen – A viking saga” faller det sig naturligt att hans huvudsyssla här slår sig in på det historieberättande spåret på allvar. ”Jomsviking” är ensemblens första konceptalbum, grundat på isländska sagor om fornnordiska legoknektar som påstås ha härjat både här och där för sisådär tusen år sedan. Elva mustiga kapitel om män som seglar tillsammans i stora båtar, bankar på varandra med svärd, blöder, dör och lever rövare.
Det är med andra ord en skröna som ligger nära Amon Amarths ämnesflora och som på så sätt väcker få ögonbrynshöjningar. Som om nu någon hade förväntat sig motsatsen.
Desto mer förvånande är hur vänlig gruppens tionde fullängdare emellanåt låter. Efter att det senaste decenniet stadigt ha styrt skutan bort från de grundläggande dödsfundamenten har kvartetten – här uppbackad av vikarietrummisen Tobias Gustafsson – alltmer börjat gagna sig av ett klassiskt metaltilltal, vilket nu får vara i huvudsak vägledande. Lägg mindre raspig sång på ”Raise your horns” eller ”At dawn’s first light” och du har Sabaton respektive Iron Maiden – och att Doro Pesch får göra den kvinnliga karaktären i ”A dream that cannot be” känns lika rimligt som att Steve Harris skulle kunna ha skrivit outropartiet i ”Wanderer”.
Balansgången mellan mjukt och hårt är emellertid vansklig, och alltför ofta känns det som att Tumba-sönerna sätter det förstnämnda i främsta rummet. För även om kvaliteten är jämngod albumet igenom saknar jag allt som oftast ett hotfullt element som balans till de värsta klämmigheterna. Den där faran och spänningen som har präglat deras starkaste verk.
Den här gången får Amon Amarth helt enkelt finna sig i att bli slagna – av sig själva.
BÄSTA SPÅR: ”Back on northern shores”.

LÄS FLERA NYA SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB