Startsida / Inlägg

Manics fortfarande ett band att älska

av Per Magnusson
20160422 Manic Street Preachers spelar på Münchenbrygerien. Foto Björn Bergenheim / rockfoto
Allsången i ”Motorcycle emptiness”, bandets kanske finaste stund, är rörande. Foto Björn Bergenheim/Rockfoto

RateManic Street Preachers
Plats: Münchenbryggeriet, Stockholm. Publik: 1 200. Längd: 1 timme och 45 minuter. Bäst: ”Motorcycle emptiness”. Sämst: Att James Dean Bradfield glömmer texten till ”Nat West-Barclays-Midlands-Lloyds”. Men vem kan klandra honom? Det är ett under att han minns titeln.

Kärleken mellan Manic Street Preachers och deras publik påminner om ett drygt 20 år långt äktenskap.
Det är fint att få vara med när löftena förnyas i Stockholm.

Jag minns att jag tryckte den nyinköpta cd-skivan till min barm som vore den en liten kattunge, där på puben i västra London. Nu fyller Manic Street Preachers ”Everything must go” 20 år och bandet firar med jubileumsturné. Dj:n spelar U2, det dricks lager ur plastglas och allmän brittisk stadiumpop-nostalgi råder. Det gör inte så mycket att sångaren James Dean Bradfield ser ut som en kopia av Ricky Gervais (herregud, det gjorde han ju redan 1998). Basisten Nicky Wire däremot, är som alltid britpop-stylish i guldglittrig kavaj han vintage-fyndat i Stockholm tidigare under dagen och solglasögon inomhus. Han gör samma små hoppsasteg som han gjort i drygt två decennier.
Wales-trion, ikväll förstärkt med två extra bandmedlemmar, inleder med att spela hela ”Everything must go”, följd av en rad hits. Det skulle kunna te sig sorgligt att dessa refränger skrivna för Premier League-arenor – Manics har ju fyllt de flesta av dem – nu får nöja sig med att studsa mellan fyra väggar på en klubb. Men bandet ser till att det inte blir så. De framför ”A design for life”, ”Everything must go” och ”Australia” med en glöd som skrevs de igår. Hemligheten är att låtarna fortfarande betyder så mycket. Manic Street Preachers innerliga passion, ödmjuka kompromisslöshet och bibliotekstexter om spanska inbördeskriget – ja, till och med deras pömsiga khaki-byxor – har ju åldrats med en sådan förtvivlad värdighet.
Avslutande ”If you tolerate this your children will be next” lämnar mig med en fråga; har något band gift konstnärlig skönhet med politik så som Manics?

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB