Startsida / Inlägg

Premiär: ”Mer hjärta och mindre hjärna” önskar Dennis Kalla

av Rebecka Ljung
Dennis Kalla. Foto: Pressbild.
Dennis Kalla. Foto: Maria Fäldt.

21-åringen Dennis Kalla från Pajala solodebuterade för två år sedan, med singeln ”On my skin”. Sedan dess har han turnerat med Kristian Anttila och varit på äventyr i USA.
På den nya, cyniska och till ytan sett våldsamma kärlekslåten ”Crack your skull” har Kallas ibland Conor Oberst-vibrerande sångröst slagits ihop med en artist som brukar sjunga på svenska. Här kallas hon The Strongest Man Who Ever Lived.
Istället för att fundera tills vi spricker, tycker undertecknad att vi scrollar ner till intervjun, medan vi lyssnar på något som kastar lyssnaren mellan finstämt och storslaget på det där kittlande sättet.

Hej Dennis Kalla! En enda lång refräng, alltså … När blev det tillåtet?

– Sedan alltid, skulle jag vilja säga! I det här fallet skrev jag låten från punkt A till punkt B utan att tänka efter. Det råkade bli refräng på refräng på refräng, men alla med olika melodier och text. Så den blir aldrig tjatig.

Varför kom den här låten till?

– Under en period försökte jag skriva låtar ur någon annans perspektiv för en gångs skull. Det här var ett sånt försök. Till en början gick det bra, men sedan gick det dåligt. Därför blev det till slut en duett.

Hur föddes din cyniska syn på kärlek? Har du haft mest flyt eller oflyt?

– Tur i kärlek leder alltid till otur, i alla fall för mig. Jag är den där elefanten i porslinsaffären när jag är i en relation. Det har känts lättare att alltid förvänta mig det värsta tänkbara scenariot, för att slippa bli sårad. Men jag börjar inse att det är idiotiskt och sjukt tråkigt att leva på det sättet.

”I just wanna break your heart
to see if you love me
’cause you never tell me”

Hur hittade du och duettpartnern varandra?

– Innan jag började med mitt soloprojekt så jobbade jag ibland som artistvärd på olika festivaler. Vi träffades för första gången då jag fyllde på hennes chipsskålar. Haha …

Vem är det??

– Det är egentligen en svenskspråkig artist från Göteborg och detta är hennes engelskspråkiga projekt.

Jaja, det kommer väl fram. Vem tror du kan ha nytta av den här låten?

– Jag tror att detta är en sån låt som folk kommer kunna applicera på sig själva. Den sortens låt som tränger sig genom huden och sen är ens egen. Så jag tror att många kommer ha nytta av den, beroende på var i livet de befinner sig.

Vem borde avsky låten?

– Coola människor.

Hur mycket tid lägger du på musiken? Gör du nåt annat också?

– Jag lägger all min tid på det. Det är mitt heltidsjobb och min fritid. Men ibland spelar jag Pokémon.

Vilket mål har du med ditt musikmakande och -spelande?

– Mitt mål är att skriva låtar som kommer sjungas när jag har dött.

Vad behöver Musiksverige mer av?

– Mer hjärta och mindre hjärna.

Hur var det att turnera med Kristian Anttila? Är han en förebild?

– Jag har lyssnat mycket på honom när jag var yngre och gör fortfarande det till och från. Vi är både kollegor och vänner, vilket gör att vi fungerar väldigt bra ihop på turné. Vi har dock mer gemensamt privat än musikaliskt.

Hur fick du spelningar i USA? Hur har du haft det där?

– Jag fick en förfrågan om att åka till Austin och skriva låtar med människor från olika delar av världen, medverka i en dokumentär, och spela på en festival i Kansas City. Självklart tackade jag ja. Jag skrev två låtar om dagen under den första veckan, under den andra veckan gjorde jag nio spelningar, sen flög jag hem – och samma dag gick jag in i studion för att färdigställa den här låten… och nu är vi här!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB