Startsida / Inlägg

Steenkakan: Miles Davis

av Håkan Steen

milesaheadcoverRateMiles Davis med flera
Miles ahead – original motion picture soundtrack
Legacy/Sony

JAZZ ”Miles ahead” är ett legendariskt Miles Davis-album från 1957 och nu även en spelfilm om Miles som går upp i USA i dag. Don Cheadle regisserar och spelar huvudrollen och utifrån trailern känns han som gjord för rollen.
Det verkar oklart om ”Miles ahead” får svensk premiär men i väntan på besked kan vi trösta oss med soundtracket. Cheadle finns med som medproducent och i små inklippta citat från filmen. Och hans liner notes lämnar inga tvivel om att han både brinner för och verkligen förstår Miles Davis musik.
Elva klassiska spår lyckas ypperligt med att ge en högkoncentrerad introduktion till den amerikanske jazzgiganten, från sent 50-tal till tidigt 80-tal, från ”So what” och ”Seven steps to heaven” till ”Black satin” och ”Back seat Betty”. Men här finns också några helt nya låtar i Miles anda signerade jazz- och r’n’b-pianisten Robert Glasper.
På ”What’s wrong with that?” (döpt efter ett av Miles favorituttryck) spelar jazzprominenser som Herbie Hancock, Wayne Shorter och Esperanza Spalding och i avslutande ”Gone 2015” gästar rapparen Pharoahe Monch. Väldigt bra grejer det också.
Årets coolaste soundtrack? Mycket möjligt.
BÄSTA SPÅR: ”Duran (Take 6)”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!
LÄS FLER STEENKAKOR HÄR!
LÄS ÄNNU FLER STEENKAKOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB