Startsida / Inlägg

Engagerande och laddat, Radiohead

av Håkan Steen
Radiohead Coachella
Radiohead rockar på Coachella 2012. Thom Yorke till vänster och Jonny Greenwood till höger. Foto: Chris Pizzello/AP

radiohead coverRateRadiohead
A moon shaped pool
XL/Playground

ROCK Balladen ”True love waits”, finalnumret på Radioheads nionde album, spelade de live redan 1995 men i studio har sångaren Thom Yorke inte lyckats få låten dit han vill förrän nu.
”Thom behöver känna att en låt har en anledning att existera som inspelning”, sa Oxford-bandets ständige producent Nigel Godrich i en intervju redan för fyra år sedan, och avslöjade att de hade försökt få till ”True love waits” flera gånger under årens lopp.
Det är långt ifrån den ”gå på känsla och fånga ögonblicket”-attityd som ofta brukar hyllas och kallas rock’n’roll, men om något är rock’n’roll i dag är det som bekant att inte bry sig om vad som anses vara rock’n’roll.
Och när jag lyssnar på ”True love waits” är jag glad att den inte kommer förrän nu, för det är något av det starkaste som Radiohead har spelat in.
Fler låtar på albumet har fått ligga till sig. Delar av texten till singeln ”Burn the witch” finns med på omslaget till 2003 års ”Hail to the thief”. ”Present tense” spelade Yorke på en solokonsert 2009.
Och även där låter det som att väntan har varit av godo. För ”A moon shaped pool” är ett betydligt mer laddat och engagerande album än föregångaren, fem år gamla ”The king of limbs”.
På samma sätt som Radiohead samlar ihop gamla låtar samlar de här också ihop väldigt mycket av det som har gjort dem till det artrockband för arenorna som de är.
Ödsligheten i Yorkes röst, de smygande spänningarna, kombinationen av ständig experimentlusta och genialisk melodikänsla.
Mjuka 70-talsfolkiga gitarrer i ”Desert island disk” och ”The numbers” möter elektrisk oro i ”Tinker tailor soldier sailor rich man poor man beggar man thief”. Pockande stråkar över ett vadderat piano i ”Daydreaming”. Jonny Greenwoods oroligt drivande gitarr under Yorkes svartsjuka hjärta i den för sångaren ovanligt konkreta ”Identikit”.
Albumet fångar i stämningar och texter upp aktuella teman som isolering och ökade klyftor på ett politiskt plan men präglas också av Yorkes uppbrott från ett 25 år långt förhållande.
Det, i kombination med tidlösheten i låtarna, får ”A moon shaped pool” att både låta 2016 och falla på plats som en naturlig del i det större verk som är Radioheads samlade katalog.

BÄSTA SPÅR: ”True love waits”. ”I’ll dress like your niece/And wash your swollen feet/Just don’t leave/Don’t leave”. Förhoppningar, förtvivlan och några få toner på ett piano. Vårens ballad.
VISSTE DU ATT… Videon till låten ”Daydreaming” är gjord av Paul Thomas Anderson, regissören bakom egensinniga filmer som ”Magnolia”, ”Punch-drunk love” och ”There will be blood”.
LYSSNA OCKSÅ PÅ: Radioheads ”Hail to the thief” och ”In rainbows”, Thom Yorkes soloalbum ”Tomorrow’s modern boxes” och Jonny Greenwoods soundtrack till Paul Thomas Andersons ”Inherent vice”.

Radiohead gillar inte Spotify så ”A moon shaped pool” finns bara för strömning på Apple Music och Tidal. Hur som helst finns två av årets bästa videor på Youtube.

Uppdatering 17 juni: nu finns albumet slutligen även på Spotify.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB