Startsida / Inlägg

Mumford & Sons levererar mer arenakraft än någonsin

av Joacim Forsén
Mumford And Sons Scandinavium
Arenarockauran är tydligare än någonsin. Foto: Evelina Andersson Ericsdotter/Rockfoto

RateMumford & Sons
Konsert på Scandinavium, Göteborg

Längd: Knappt 1 timme och 45 minuter.
Publik: Cirka 12 000 personer, utsålt.
Bäst: Explosiva ”Tompkins Square Park” och avslutande ”The wolf” är lysande i kväll.
Sämst: ”Broad-shouldered beasts”.

GÖTEBORG. Pusselbitarna börjar falla på plats. På ett utsålt Scandinavium visar Mumford & Sons att de har lämnat de mindre scenerna bakom sig för gott.

”Vi är verkligen glada över att vara tillbaka. Vi ser fram emot att ta upp tråden där vi slutade här i Göteborg, på Way out west för ett par år sedan”, säger keyboardisten Ben Lovett i en loge ett par timmar före kvällens konsert.
Och det är ungefär så Mumford & Sons karriärkurva och succé har sett ut sedan starten för knappt tio år sedan. Ständig utveckling. Ett nytt kliv för varje album, nya tegelstenar för varje turné. Inte minst i Sverige.
Här i Scandinavium, bandets största egna svenska spelning hittills, hinner britterna bara skymta i kulisserna på väg upp på scenen innan publiken vrider upp sig själv till elva. All text sitter i sekunden. Allsången är på extranummernivå från första låten. Det är något med det irländska anslaget i bandets musikaliska urkärna som hittade fram till den svenska publiken direkt. Nu, med en både bredare och starkare låtkatalog, framträder kvartettens arenarockaura tydligare än någonsin. Mumford & Sons gör också det mest som kännetecknar genrens största. Stora låtexplosioner avlöser bandets lugnare material. Frontmannen Marcus Mumford lägger hela ”Ditmas”, en av kvällens starkaste nummer, på att springa runt hela Scandinavium och sjunga på läktarna mitt bland publiken. Extranumren inleds på en liten scen mitt i arenan, med de fyra medlemmarna ensamma runt en enda mick.
Någonstans i just det finns också en stor anledning till att fansen har tagit Londongruppen till sina hjärtan redan från debutalbumet. Mumford & Sons släpper aldrig närkontakten med publiken, inte ens i en jättehall som Scandinavium. Vid sidan av den musikaliska urkraften som vibrerar genom hela konserten är det just känslan av att vi aldrig är i en större lokal än en tajt rockklubb som gör allra störst intryck.
Sedan får det stå vilken lokal det vill på biljetten.

Alla låtarna: 1. Snake eyes 2. Little lion man 3. Below my feet 4. Broad-shouldered beasts 5. White blank page 6. Lover of the light 7. Tompkins Square Park 8. Believe 9. Broken crown 10. Ghosts that we knew 11. The cave 12. Roll away your stone 13. Ditmas 14. Dust bowl dance Extranummer: 15. Reminder 16. Cold arms 17. Hot gates 18. I’m on fire (Bruce Springsteen-cover) 19. I will wait 20. The wolf

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB