Startsida / Inlägg

Premiär + prat: ”Isla mágica” av favoriten Maria Usbeck

av Rebecka Ljung
bloggHollandBrown-MariaUsbeck

Den Ecuador-födda men Brooklyn-bosatta artisten Maria Usbeck blev en favorit hos Aftonbladet Musik så fort hon började släppa låtar på sitt modersmål. Tre spellistor har den tidigare frontpersonen i new wave-bandet Selebrities ingått på.
I bandet sjöng hon på engelska, men på fredag släpps hennes första spanskspråkiga album, ”Amparo”, inspelat av Beyoncé-bekanta Caroline Polachek från Chairlift.
Känslosam, nervig och solstrålemjuk pop med piano, harpa, marimba och xylofon är resultatet. Den fick faktiskt det svenska skivbolaget Labrador att bryta sin 18 år gamla policy om att bara ge ut svenska artister.
Låtarna har Usbeck skrivit under tre år med resväska, bland annat i barndomslandet, i Buenos Aires, på Påskön, i Florida och Barcelona. På plattan samsas ord och melodier med inspelade fåglar, stränder och djungler från resan.
Här avnjuts premiären av skivans första spår, döpt till ”Isla mágica”. I intervjun nedan berättar Maria Usbeck om sin magiska ö, vem hon skulle ta med till en öde sådan, om spanska istället för engelska och om relationen till Sverige.

Hej Maria! Varför började du skriva låtar på spanska?

– Ärligt talat så har jag velat skriva på spanska i flera år, men jag var inte helt redo förrän jag började med den här skivan. Jag behövde verkligen fördjupa mig i språket igen, och resandet hjälpte. Jag ville använda [språket] så mycket som möjligt medan jag skrev. Att skriva på mitt modersmål ger mig oändliga möjligheter att uttrycka mig, på ett mer naturligt sätt. Jag kan till exempel skapa mer komplexa metaforer och verkligen leka med ord i en mer poetisk form.

Vilket är ditt favoritord på spanska?

– ”Corazón” är ett av mina favoriter, för R- och Z-ljuden låter så fina, både när de uttalas av en spansk och en icke-spansktalande person. Det betyder även hjärta, så det är förstås rätt romantiskt.

Berätta hur ”Isla mágica” kom till! Var finns din magiska ö?

– Den finns i mina minnen. Jag skrev låten på Påskön. Innan jag besökte ön hade jag läst boken ”Atlas of remote islands”, som berättar om de mest random ställena och ger en idé om hur de är. Jag använde också Google earth hela tiden, för att zooma in på pyttesmå öar runt om i världen – jättekul att göra på jobbet om någon är uttråkad!

– Så, när jag kom fram till Rapa Nui [Påskön, reds anm] i mitt huvud, skapade jag min egen magiska plats. Ett utomhusmuseum med en så rik historia, där hästar och hundar springer vilt intill en liten tropisk strand. Färska tonfiskempanadas är dagens snack. En plats som är så avslappnande, men som också råkar ha en lite mörk sida. Allt det här sattes ihop i mitt huvud och blev den här låten.

Du har skrivit låtarna till skivan på så många platser. Vilka inspirerade mest?

– Jag måste säga Chile och Påskön. De gav mig verkligen inspirationen och viljan att skriva igen. Språket, kulturen och folket i Santiago och på ön öppnade mina ögon för idén att skriva på mitt modersmål och inhemska språk.

Maria Usbeck. Foto: Holland Brown.
”Kan jag komma till Sverige nu? Jag packar redan.” Spanskdebuterande Maria Usbeck har inte fått nog efter tre år på resande fot. Foto: Holland Brown.

Om du blev nedsläppt på en öde ö – vem och vilken skiva skulle du ta med?

– Jag skulle nog ta med min kompis Holland, som var väldigt bra på att fånga några av ögonblicken under resan, som blev skivomslaget och pressfoton. Hon är även väldigt kul att umgås med. Och jag skulle troligen ta med en Yma Sumac-skiva, för att lyssna på hur hon skapar oändligt med knäppa ljud, medan jag vilar på den obebodda ön. Förhoppningsvis lämnar du oss inte där allt för länge, för jag vill inte bli ”Castaway”-galen.

Hur är relationen till Sverige och svensk musik? Kommer du och spelar snart?

– Ja, kan jag komma dit nu? Jag packar redan. Jag har besökt Sverige många gånger, för min ex-pojkvän kommer från södra Sverige och bodde i Stockholm. Jag gillar Sverige på sommaren. Och La Neta, den mexikanska restaurangen i Stockholm, är förvånansvärt bra.

– Första gången jag hörde The Radio Dept. var jag runt 19 år, och det öppnade upp världen av Air France och så många andra svenska band som jag fortfarande verkligen, verkligen gillar. Jag gillar allt som kom ut då, och även 80-talsgrejer som Virna Lindt. ”Underwater boy” är en så bra låt! Väldigt unika ljud för sin tid.

Vad ser du mest fram emot under 2016?

– Att jag till slut ska spela lite konserter! Det var ett tag sedan jag stod på scenen, så jag är rätt exalterad inför det. Jag ska försöka ta mig till så många ställen jag kan.

¡Muchas, muchas gracias y buen día!

– De nada!

Uppdatering: Albumet är ute nu! Lyssna här:

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB