Startsida / Inlägg

Smygpremiär: ”Vilsen” av AnnaMelina feat Jaqe

av Rebecka Ljung
AnnaMelina. Foto: Märta Thisner.
AnnaMelina. Foto: Märta Thisner.

AnnaMelina har du kanske fångat live på Way Out West eller i Gagnef? Hon har snickrat musik sedan barnsben, men släppte ut den först 2014, med första EP:n ”Allt är kvar”.
Artisten och producenten som har applåderats för sitt unika sound släpper EP nummer två i morgon. Vi hör åter ångestpop med en gnista av hopp, men visst är det lite mognare?
”Katarsis” heter det nya verket, med ett enda gästsamarbete: ”Vilsen”, featuring den skånska rapparen Jaqe. Den låten tjuvlyssnar du här och nu.
Missa inte intervjun direkt efteråt, där både Donald Trump och Bruno Edgarsson får kängor.

Hej AnnaMelina! Hur är läget?

– Hej! Det är fint men turbulent. Jag pendlar mellan sorg och lycka ganska mycket just nu. Även om jag tror att de går hand i hand, mestadels.

Hur känner du dig inför släppet?

– Befriad, lycklig och öppen för det nya. Jag har längtat efter att andra ska få ta del av musiken väldigt mycket.

Vilka har hjälpt till?

– De andra producenterna som varit med och skapat musiken är Haydn, White Armor, WoodsSTHLM och Nav Sano. Jaqe är med som feature. Min manager Johanna Beckman och mitt bolag, Malin Gabriella Nordin som skapat omslaget och Moa Ström med Lilla Himmel-videoteamet … Och min mamma, syster och kusin har gett mig styrka i processen.

När skapade du musik för första gången?

– Det går inte att säga. Jag har kommit på egna melodier och skrivit texter och målat bilder till dem sedan dagis. Jag började lära mig piano vid sju års åldern och sedan gitarr när jag var runt tio. Det var väl kanske då jag började skriva ner låtarna och satt med det i alla fall några timmar per dag.

Hur stor är skillnaden soundmässigt, nu mot då?

– En av de första låtarna jag gjorde kommer jag ihåg hette “Big birds” och handlade om hur vi måste ha mer kontakt mellan olika generationer. Jag tror att den började såhär: “Big birds have gone to fly and the little ones don’t remember why. The parents lost the trust in kids and so the kids lost there trust in them…” En väldigt pling-plongig singer songwriter-låt. Det är förhoppningsvis stor skillnad på vad för typ av musik jag gör nu från då, men att jag ventilerar mina tankar via musik förblir detsamma.

Vilken av de snart släppta låtarna är din egen favo? Varför?

– Jag tror “Vilsen” just nu. Jag är inne i konceptet om att våga leva i sanning och tror att det leder till frihet – vilket är en del av vad låten handlar om. Sen tycker jag mycket om låten “Snöflingor”. Den växer lite hela tiden för mig, och det är rätt kul eftersom det är den äldsta låten i “Katarsis”.

Vad tycker du att du tillför svenskt musikliv?

– En nära och ärlig del av mig själv. Jag kommer inte ge ut någonting jag inte tror på kan beröra någon annan någonstans. Det är vad jag hoppas tillföra med min musik.

Vad skulle du aldrig skriva en låt om? Varför?

– Saker som redan får alldeles för stor plats som det är, typ Donald Trump. Jag skulle heller inte skriva om någonting jag själv inte upplevt. Då tar jag hellre lärdom från andra som uttalar sig från erfarenhet i ämnet. Jag tror allmänt att det är ganska smart att tänka så i förhållande till det mesta här i livet, Bruno Edgarsson [koppling till denna nyhet, reds anm].

Var kan publiken möta dig i år?

– I Katarsis.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB