Startsida / Inlägg

Premiär: ”Sommartid” (och bad) med Azure Blue feat. Tilde

av Rebecka Ljung
Azure Blue gillar den badvänliga årstiden. I dag släpper han sommardänga plus poolguide. Foto: Alexander Tillheden.
Azure Blue gillar den badvänliga årstiden. I dag släpper han sommardänga plus poolguide. Foto: Alexander Tillheden.

Azure Blue listar badvärda bassänger:

 • Liquidrom, Berlin
 • Sankt Jörgens SPA, Göteborg
 • Eriksdalsbadet, Stockholm

Azure Blue var på väg åt ett mörkare håll, men så lade sig en värmebölja över försommaren och svepte undan planerna. På västkusten uppstod ett beat och en basgång, som med hjälp av färskare solonamnet Tilde blev till ett hittigt, elektroniskt koncentrat av sommarnätter.
”Sommartid” heter låten, som får premiär här. I intervjun avslöjar personen bakom Azure Blue – Tobias Isaksson – hur stor hans badpassion är och vilken speciell relation han har till delfiner.
Dessutom: Poolguide. Simma lugnt!

Hej Tobias! Hur mörkt höll det på att bli med Azure Blue?

– Jag jobbar på ett album med en modern variant av minimal wave – lite dissiga texter inspirerade av hiphop-beefs. Men just nu känns musik i dur väldigt kul igen, så vi får se vad som följer!

Varför föddes den här låten då?

– Jag hade gjort ett grymt beat till en annan låt, men så satt jag och vajbade med mina synthar i studion. Då kom en snygg basgång som lät TTA. Sen var jag på västkusten när värmeböljan kom i maj och jag fick feeling! Men nästan alla mina låtar uppstår i form av livejam i studion.

Hur väderkänslig är du?

– Cirka hundratio procent. Det är ju en passion man har i att göra personlig musik med själ, så saker som väderlek och den inre friden spelar in på resultatet.

Jag hörde om en nystart. Berätta mer om den…?

– Efter att ha gjort tre väldigt sammanhängande känslosamma album är vägen helt öppen. Man måste växa och utvecklas i allt man gör. För mig handlar det mycket om att inte låta sig påverkas av allt negativt i omgivningen. How to not give a fuck är en modern tolkning av zen som jag gillar.

Vad betyder låttexten för dig?

– Det är en hoppfull text om en perfekt sommar, med allt vad det innebär. Det är en medvetet naiv text. Min mest korkade, kan man säga.

Varför sajnade du Tilde till Hybris?

– Hon har potential att bli en svensk Adele. Jag blev berörd av låtarna. De är väldigt genuina.

Vem är hon?

– En grym tjej från Göteborg, som nyss flyttat till Stockholm. Hennes biografi är lång och komplex trots hennes ringa ålder på 27.

När får vi höra mer av henne?

– Förhoppningsvis senare i sommar.

Tilde återkommer med mer musik snart. Foto: Pressbild.
Tilde återkommer med mer musik snart. Foto: Pressbild.

Vad vill du ha mer av i livet i sommar?

– Det vore nice om sommaren blev som texten till den här singeln – och att låten blir en hit! Vilket meta-självförverkligande det vore!

… och mindre?

– Osympatiska människor är alltid trevligt att slippa.

Var kan en springa på Azure Blue härnäst?

– På Eriksdalsbadet i Stockholm. Jag har fått ett ryck och simmar varje dag! Jag har gått all in, köpt speedos och simglasögon med spegelglas. Skönt att slippa se de där orimligt snabba simtanterna i ögonen när de simmar ikapp mig.

Hur stort är ditt intresse för simbassänger?

– Jag älskar spa och bassänger, men även stränder och badplatser i allmänhet. Jag känner en djup connection med vattnet. Jag tror att jag var en delfin i ett tidigare liv. Det är mitt spirit animal. Jag brukar säga att man ska gå på spa för att komma i kontakt med sin inre delfin. Jag har faktiskt lyckats simma med vilda delfiner en gång i Egypten. Det var surrealistiskt.

Hur märks intresset? Söker du upp bassänger när du reser?

– Ja! Eller stränder. Till exempel är min favoritstrand i New York Robert Moses Beach på Fire Island och mitt favorit-spa i Berlin Liquidrom.

Azure Blue: ”Tror jag var en delfin i ett tidigare liv”. Foto. Tilde sjunger på ”Sommartid” och ska återkomma med mer musik snart. Foto: Andreas Tillheden.
Azure Blue: ”Tror jag var en delfin i ett tidigare liv”. Foto: Alexander Tillheden.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB