Startsida / Inlägg

Slayer kommer med lagomfolklig ondska

av Joacim Forsén
Kerry King och så vidare och hej och hå. Foto: Rickard Nilsson
Kerry King och hans vapendragare bjuder på 90 fullpumpade minuter utan trams. Foto: Rickard Nilsson

RateSlayer
Festival Stage, Sweden Rock
Bäst: ”Mandatory suicide”, med Tom Arayas inledande och uppenbart uppgivna kommentar om världsläget, bränner verkligen till. Och den vanliga klassikerfinalen förstås.
Sämst: ”Pride in prejudice” blir dussinminuter. 

NORJE. Fåordigare, mustigare och mer gråsprängd.
Slayers kvällssolsmysiga ondska skrämmer ingen längre men är precis den hårda och lagomfolkiga metal Sweden Rock behöver.
Allvaret kanske inte riktigt når fram till alla festsugna i publiken. Men det syns i Tom Arayas ögon.
Han har precis presenterat ”Mandatory suicide” men en dyster reflektion om vad som händer i världen just nu. ”Ni har ett val. På en del ställen i världen har man inte det. En del saker som händer just nu …”.
Sångaren skakar på huvudet.
Precis så gjuter frontmannen och Slayer in mer kraft i sin en gång banbrytande thrash. Det blir ännu mer tydligt när bandet väljer att koncentrera sig på att mata låtar, inte ödsla tid på mellansnack.
Behovet av generationsväxling på Sweden Rock är överhängande. Festivalen behöver väldigt snart hitta både starka nostalgiska headline-artister och husband à la Motörhead. Där står onekligen pionjären Slayer backstage och stampar. Sakta och med åren har Kalifornienbandet smugit sig på som något av det folkligaste vi har inom hårdrock och metal. En gång i tiden var de ett rejält extremt band, i dag är de mer eller mindre var hårdrockares egendom.
Och precis som den på festivalen påtagligt saknade Lemmy har metalcombon verkligen blivit en stadig leverantör. Slayer live-peakar kanske inte så ofta längre men de är numera nästan alltid 90 inspirerade och fullpumpade minuter utan trams. Inte minst med Gary Holts blod inpumpat i thrashvenerna.
Precis som i kväll när bandet, lite för tidigt och soldränkta, samlar lejonparten av torsdagspubliken. Det är blixttajt, fåordigt och åtminstone så laddat en kan förvänta sig utan ett korn av Blekingenatten. Men, nästa gång hör jag gärna Araya gräva djupare i de där sorgset uppkänslorna om samtiden. 

LÅTLISTAN 1. Repentless 2. Disciple 3. Die by the sword 4. Black magic 5. War ensemble 6. When the stillness comes 7. You against you 8. Postmortem 9. Hate worldwide 10. Mandatory suicide 11. Fight till death 12. Pride in prejudice 13. Take control 14. Seasons in the abyss 15. Dead skin mask Extranummer 16. Raining blood 17. South of heaven 18. Angel of death

LÄS ALLT FRÅN SWEDEN ROCK 2016 HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB