Startsida / Inlägg

Summerburst trotsfestar bort kylan

av Per Magnusson
20160610Summerburst Stockholm GärdetSteve AngelloFoto: Izabelle Nordfjell
Summerburst-vännen Steve Angello. Foto: Izabelle Nordfjell.

RateSteve Angello
RateKygo

RateArmin van Buuren

Plats: Summerburst, Stockholm. Publik: Cirka 30 000. Längd: 48 timmars rejv. Bäst: Kygo. Sämst: 7 grader. Fråga: 7 grader?

SUMMERBURST. Summer är borta, kvar är bara ett burst. Men en orkan kunde inte stoppa Sveriges hårdast partajande festival.

För två veckor sedan vajade palmerna på Ullevi i ljum försommar. På Gärdet ser det annorlunda ut. Fiskmåsar hungriga på langos-rester cirkulerar mot förrädiskt gråblå himmel. Hällregn kommer och går som kranstyrda kallduschar. Kaknästornet försvinner i Mordor-dimma.
Men Summerburst är inte festivalen som surar över lite regn. En kollektiv Red Bull-andedräkt står i luften och på väg till Kygo blir jag bokstavligen nedsprungen av publiken, som påminner om en buffel-hjord i blå spons-ponchos. 24-åringen från Bergen bjuder på en spelning nästan identisk med den i Göteborg, med undantaget att hans tropiska house inte känns lika hemtam i 7 grader. Han trugar Gärdet med sin remix av Seinabo Seys ”Younger”, sin svala dito av Marvin Gayes ”Sexual healing” och den oemotståndliga megahitten ”Stole the show”. Allt i ett långsamt tempo som tvingar publiken att hitta alternativ till den berömda ”sleven”, till exempel klappa händerna över huvudet som på rockkonsert. Jag gillar Kygo skarpt av samma anledning som jag gillar Avicii; hans vilja att utmana konventioner i en rigid genre.
Den 39-årige holländaren Armin van Buuren blandar ettrig trance och progressiv house med euforiska poprefränger. För tydlighetens skull backad av visuals av typen ”JUMP” och ”STOCKHOLM I CAN’T HERE YOU”. En slags övertydlig dansmusik i versaler som går utmärkt att regndansa till, men jag önskar att han oftare tog sig utanför buren, förlåt, boxen.
Kvällens avslutare Steve Angello inleder sin konsert med 30 trummisar i vita kåpor. I sammanhanget är det unikt att bjussa på en sådan show och ett litet under att inte fler gör det. Musikaliskt fungerar Angello fortfarande som en påminnelse om det som gjorde Swedish House Mafia så stora. En slags episk helikopterhouse med en estetik – döskallar och sprutande eld – som inte skulle skämmas på Sweden Rock.
Steve Angello är essensen av Summerburst, anledningen till varför så många kommer hit, år efter år. Maxad eufori på repeat och en vardagsflykt som varar i 48 timmar, där det största bekymret är att lyckas ta en selfie mot scenen i exakt samma ögonblick som fyrverkerierna exploderar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB