Startsida / Inlägg

Aaron Neville får ateister att gå till kyrkan

av Markus Larsson

NevilleRateAaron Neville
Apache
Tell It Records

R’N’B/SOUL Aaron Neville, som fyllde 75 år i januari, kallades Apache när han växte upp i New Orleans. Amerikas ursprungsbefolkning är en del av hans brokiga släkt. Apache är också namnet på hans hund.
Genom att döpa albumet efter sitt gamla smeknamn understryker Aaron Neville att allt handlar om hans eget liv. Neville slog igenom med debutsingeln ”Tell it like it is” 1967 och det är första gången som han har varit med och skrivit vartenda spår.
”Apache” är som en karriärsammanfattning, fast med nyskrivna låtar. Mycket påminner om funken och soulen som Aaron Neville spelade in i början på sjuttiotalet. Både The Meters och Allen Toussaints själ märks i arrangemangen. Men Neville sjunger också gospel, gör en rörande romantisk doo wop-ballad till sin fru och nämner ”Everybody wants to rule the world” med Tears For Fears när han grubblar över världens ondska och tillstånd.
Förutom Dr John finns det ingen annan levande artist i dag som bättre personifierar New Orleans, dess historia och musikarv. Och det finns ingen röst som liknar Aaron Nevilles. På ”Apache” kan falsetten fortfarande få ateister att gå till kyrkan.
”Han som sjunger ber två gånger”, säger jätten med änglarösten. En gång till Gud och en gång för att nå ut till människorna.
BÄSTA SPÅR: ”Make your momma cry”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB