Startsida / Inlägg

Mogwai – ett bedövande mörker mitt i festivalyran

av Joacim Forsén
Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto.
Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto.

RateMogwai
Stora Scenen, Stockholm Music & Arts

Bäst: Idén är fantastisk.
Sämst: Det är när mörkret faller, i slutet av konserten, som inramningen blir perfekt.

Skotska Mogwai har alltid handlat om bilder. De bilder som den suggestiva, kraftfulla och ofta bedövande mörka musiken har skapat i huvudet. Här tar bandet det ännu längre. Inför en helt knäpptyst festivalpublik spelar de soundtracket till Mark Cousins ödesmättade ”Atomic – living in dread and promise”, allt medan filmen om fasor, rädslor, förintelse och förhoppningar i spåren av människans forskning och utveckling av atomteknik rullar på skärmen bakom dem. Hiroshima. Tjernobyl. Upprustning. Politiska ledare. Beslutande män. Kontrasten till de människor på landsbygden som lever på vad jorden kan ge. Och till slut, det mer hoppfulla med mediciniska genombrott inom tekniken.
Medlemmarna sitter tysta och sammanbitna på scenen, ofta med sänkta huvuden. Fyller i med den långsamma och krautladdade musiken där den drabbar som mest. Samspelet mellan de tunga bilderna och de instrumentala låtarna är omöjligt att värja sig emot.
Det tar emot att applådera. De dystra tankarna om vår värld och vad vi gör med den yr i huvudet. Det knyter sig i magen. Jag skulle bli förvånad om inte lördagsölen inte smakar lite, lite annorlunda efter de här 75 oerhört drabbande minuterna.

DU HITTAR FLER KONSERTRECENSIONER HÄR

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB