Startsida / Inlägg

Rufus Wainwright hittar rätt trivselnerv

av Joacim Forsén
Rufus Wainwright, Stockholm music and arts
Rufus Wainwright skämtar – och ramas in fint på Skeppsholmen. Foto: Anna Tärnhuvud.

RateRufus Wainwright
Stora Scenen, Stockholm Music & Arts

Bäst: ”Going to a town”.
Sämst: Det är verkligen inget fel på framförandet, tvärtom, men det går snart inte att höra Leonard Cohens uttjatade ”Hallelujah” längre. Oavsett artist.

Med lite lätt sommarbris, den trivsamma typen av växlande molnighet och en publik precis i skarven mellan eftermiddagsölen och vad som snart kan festaccelerera har den charmiga begåvningen Rufus Wainwright precis rätt förutsättningar. I alla fall med bara sin akustiska gitarr och flygel som komp. Det är varmt, gemytligt och trevligt redan när fingrarna första gången nuddar tangenterna i öppningen ”Montauk”.
Men så är sångaren också på ett avslappnat men strålande humör. Rufus pratar sill och kaviar, svenskar med solglasögon, Birgit Nilsson och Jussi Björling. Skämtar om både Skeppsholmen och att han har en ny popskiva på gång eftersom han ”inte blivit helt galen efter all opera”.
Wainwrights stillsamt vackra uttryck, Ron Sexsmith-vibratot och New York-sonens självklara musikalitet tar honom som vanligt långt. Att publiken ändå tappar fokus i konsertens allra lugnaste stunder ligger mer i festivalkonceptets natur än i Rufus artisteri.

LÅTARNA: 1. Montauk 2. The maker makes 3. Out of the game 4. Jericho 5. Only the people that love 6. The art teacher 7. When most I wink (Sonnet 43) 8. A woman’s face (Sonnet 20) 9. Les feux d’artifice t’appellent 10. California 11. Gay Messiah 12. Going to a town 13. Hallelujah 14. Cigarettes and chocolate milk

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB