Startsida / Inlägg

Wallenberg om nya Pride-låten: ”Som gay är klubben din tillflykt”

av Rebecka Ljung
Wallenberg, Lady Bunny och Jwl B släpper sin Pridelåt i dag. Foto: Pressbild.
Wallenberg, Lady Bunny och Jwl B släpper sin Pridelåt i dag. Foto: Pressbild.

Äntligen Stockholm Pride igen! Kärlekens och toleransens fest. I dag släpps ett soundtrack till kalaset och manifestationen, inspelad av den svenska producenten, klubbarrangören och hbtq-aktivisten bakom artistnamnet House of Wallenberg.
”Keep on dancing (until we’re free)” heter dansdängan som han har gjort tillsammans med en amerikansk, känd dragqueen vid namn Lady Bunny och Jwl B från Florida-rapduon Yo Majesty.
Pengarna som låten drar in vid köp går till offer och anhöriga efter massakern i Orlando, via stiftelsen Orlando relief fund. Händelsen har radikaliserat Wallenberg i sin aktivism, säger han i intervjun nedan.
Läs nedan om målet med låten och hur den föddes direkt ur sorgen efter den ofattbart hemska skjutningen som tog 49 liv på nattklubben i Orlando, den 12 juni i år.

Hej Petter Wallenberg! Vad vill ni säga med låten? Vem är den till?

– “Keep on dancing (until we’re free)” är skriven till minne av offrena i Orlando. Men det är också en kampsång. En kampsång med housebeats.

Hur drabbades du av Orlando-massakern? Hur gick tankarna då – och i dag?

– Orlando-massakern slog mig som en knytnäve i magen och jag var helt förstörd i flera dagar. Det kändes så nära. Klubbscenen har varit en stor del av mitt liv. Som gay är klubben din tillflykt, ett skyddsrum från våld och homofobi. Stället dit du går för att få leva.

– Nu sprider sig rädslan. Jag tittar efter nödutgångar. Undrar om ett attentat kommer ske, och vad man ska göra. Spela död? Gömma sig? Plötsligt är klubben inte längre ett skydd utan kan bli vår död. Men därför känner jag att det är så viktigt att rädslan inte får ta över. Vi måste fortsätta leva, älska, dansa. Det är det låten handlar om.

Förlåt om det är en för känslig fråga, men: Kände du folk vars liv togs där?

– Jag har gjort singeln tillsammans med världsberömda amerikanska dragartisten Lady Bunny och ena halvan av lesbiska rapparna Yo Majesty. Hon är från Florida och förlorade vänner i massakern. Hon ringde mig och var i upplösningstillstånd och sa att vi måste göra något. Så jag drog igång det här stödprojektet. All vinst går till offrena i Orlandos familjer.

Hur länge har du jobbat med låten? Var det svårt att göra den glad?

– Singeln är specialskriven nu efter Orlando-massakern. Men även om det är mycket smärta i den, så ville jag göra ett livsbejakande manifest. Hitta glädje och styrka att gå vidare.

Tror du att Pride alltid kommer behövas? Behövs det extra mycket i år?

– Jag ser Pride som en karneval för allas rätt att leva utan förtryck. Det är turbulenta tider nu. Jag vet att många människor är oroliga för attentat. Inte bara hbtq-människor. Därför är det ännu viktigare att vi går samman för frihet och jämlikhet. Det går inta att ta det för givet längre. Man kan säga att Orlando radikaliserat mig.

Brukar du åka på Pride i andra länder? Vad är skillnaden mot Stockholm?

– Ja, direkt efter Stockholm Pride åker jag ner till Uganda. Där ska jag marschera i och uppträda på världens farligaste Prideparad – Uganda Pride ute i djungeln. Jag har startat en organisation som heter Rainbow Riots och jobbar med hbtq-rättigheter i tredje världen där deras själva existens är olaglig.  Det räcker inte för mig att bara göra musik som folk diggar till – jag vill skapa förändring. På Uganda Pride riskerar jag livet för det.

Vem borde verkligen inte missa den här låten?

– Alla IS-krigare. Helikoptrar med stora högtalare borde spela den som vapen mot IS. Det största motståndet mot hat och terror är att fortsätta leva som vi vill – och att dessutom fira att vi lever.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Fred Balke
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB