Startsida / Inlägg

Hälsa hösten – med sommarens tuffaste musik

av Mattias Kling
Nu musik från huvudstadens bästa Opeth torde väl vara intresseväckande nog för de flesta. Men de andra har 133 andra skäl att boka en omfattande och svinlång Spotifysession omedelbums.
Nu musik från huvudstadens bästa Opeth torde väl vara intresseväckande nog för de flesta. Men de andra har 133 andra skäl att boka en omfattande och svinlång Spotifysession omedelbums.

Kalenderbitare och andra högljudda vänner av ordning är alla överens – nu är sommaren officiellt över. Och jo. Om en stirrar sig blind på almanackan så går vi nu med stormsteg rakt in i ännu en höst, något som vi kanske rent vädermässigt har fått en försmak av redan de gångna veckorna.
Nåväl. Så är det. Allt som en gång startar må också förr eller senare avslutas. Livets enda rimliga slutstation är döden och även de mest tradiga aktiviteter upphör någon gång. Får en hoppas i alla fall.
Med detta sagt finns det all anledning att knyta ihop påsen runt supersommaren 2016 med att rekapitulera den musik som har släppts under de månader då musikbranschen egentligen brukar vara mer fokuserad på att mingla på festivalfält än att prångla ut nya alster till en loj och ledig konsumtionsskara människor. Till viss del har det väl varit så även i år. Om en bortser intressanta och högst lyssningsvärda alster från bland andra Vanhelgd, Biffy Clyro och Accept-kände Wolf Hoffmann var juli i stora delar likt förväntat – en transportsträcka att passera på väg mot kommande höjdpunkter.
Vilket ju också kom. I början av augusti tycktes själva proppen gå ur det mesta. Opeth bjöd på en försmak inför septembersläppet ”Sorceress”, The Dillinger Escape Plan hintade vad vi kan vänta oss av gruppens avskedsföreställning, medan de mer poppunkigt intresserade kunde glädjas åt färskingsinglar från såväl My Chemical Romance och Green Day. Och så har det liksom rullat på. Marknadsledare likt In Flames, Evergrey, Meshuggah och Devin Townsend Project har presenterat låtar från stundande fullängdare, Sabaton har släppt sitt på många håll väldigt efterlängtade album ”The last stand” samtidigt som inga mindre än Metallica har vaknat till liv i och med ”Hardwired”.
Och så vidare. Ad infini, in absurdum und für immer.
Hela 134 av dessa låtar finns nu samlade i en och samma spellista. Omsorgsfullt curerad av undertecknad och med omdömde utvald för ditt personliga nöje. Mer än tio timmar rock, metal, punk, hardcore och dylikt tillhörande i en blandning där alla kan hitta något att kittla gillandenerven med, men där endast den extremt öppensinnade lär ta till sig allt.
I alla fall – mycket nöje de närmaste tio timmarna.
Och som vanligt: Spela högt eller låt bli.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB