Startsida / Inlägg

Lite bättre förr med Marit Bergman

av Rebecka Ljung
Marit Bergman på Popaganda. Foto: Robin Lorentz-Allard.
Marit Bergman på Popaganda. Foto: Robin Lorentz-Allard.

RateMarit Bergman
Plats: Stora scenen, Popaganda Längd: 50 minuter. Bäst: ”I will always be your soldier”. Energi! Sämst: Sömnigheten, delvis orsakad av en nostalgisuktande publik.

”Mitt kära band, är ni redo för lite svordomar?”. Marit Bergman är nervös inför turnéavslutet, säger hon, men med hennes 21-åriga scenrutin märks det inte. Publiken är otippat stor denna tidiga festivaltimme, fast tyvärr rejält sömnig.
Till singeln ”Dra åt helvete” får dock Bergman med sig popfolket. Alla älskar väl att sjunga svordomar och tänka på oförrätter? Ganska många rycks med även i ”Landet”, som firar att kvinnor börjar bli ett helt naturligt inslag på festivalscener. Då körar också ett helt gäng andra musiker.
Fast de låtarna är undantag. I övrigt lider giget av nostalgiförlamning. Publiken sjunger med och dansar först när gamla hits kikar fram.
Nyare ”Spring rakt mot ljuset” har ett skitfint budskap och lyfts då Bergman ber regeringen dra åt helvete, ”eftersom folk dör där ute”. Men det är först när låten glider över i ”I will always be your soldier” från 2004 som både artist och fans verkligen vaknar till liv. Dansstegen blir hårdare och sångrösten högre.
I ”En sommardag på stranden” ropar hon: ”Sjung så det hörs över havet! Till Gaza!”. Deppen när ingen gör det. Allsången hörs inte ens över närmaste pool. Det verkar tyvärr som att större delen av besökarna och jag är överens om att det var lite bättre förr.
Hellre desperat heartbreakpop än sulkyrock (”Vi packade briosulkyn, full av saft och mariekex”). Helhetsintrycket av giget blir glädjande, välspelat, stundvis berörande, men det når inte riktigt ända fram.

LÅTARNA: 1. Dagen då våren kom till Bredäng 2. This is the year 3. Dra åt helvete 4. Ibland gråter jag bara för att tiden går 5. Andra elefanter 6. Forever doesn’t live here anymore 7. Springer rakt mot ljuset 8. I will always be your soldier 9. Landet 10. Baby dry your eye 11. Dansa mamma! 12. En sommardag på stranden

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB