Startsida / Inlägg

5 saker du lär dig av ”Nick Cave – One more time with feeling”

av Rebecka Ljung

caveone

Det var tänkt som en konsertfilm. Men så drabbades familjen Cave av en för många av oss helt obegriplig katastrof. I juli förra året störtade en av rockmusikerns tvillingsöner, 15-åriga Arthur Cave, ner för en klippa i Brighton och dog.
Filmen som nu visas på biograferna, kanske för allra sista gången i morgon söndag, är tillägnad Arthur. Och (spoilervarning) på slutet får en kämpa mot tårarna då han och brorsans röst sjunger en låt tillsammans, på en gammal inspelning.
Familjen Cave lär ha gått med på att göra filmen för att slippa älta sorgen framför journalister. Helt förståeligt.
En mörk, mörk filt ligger över både kamerateamets svartvita 3D-foto, de obekväma, ibland väldigt tunga intervjuerna och låtarna på det nysläppta albumet ”Skeleton tree”, som spelas in framför fotograferna.
Förutom att porträttet av Nick Cave, hans The Bad Seeds, hustrun Susie och deras son Earl såklart berör, får fansen veta ett och annat. Dessa fakta tar jag med mig från ”Nick Cave – One more time with feeling”:

  1. Mörker och trauma är inte alltid bra för kreativiteten. Att få ur sig den här plattan var väldigt svårt för Nick Cave.
  2. Susie Cave är rätt vidskeplig. Hon tror att makens mörkare låtar förutspår hemska händelser. I ”Jesus Alone” faller någon från en klippa. Den ska ha skrivits före tragedin. ”You fell from the sky, crash-landed in a field near the River Adur…”.
  3. Låtarna på ”Skeleton tree” växer ofta fram som jam mellan Nick Cave på sång och piano och bandmedlemmen Warren Ellis på fiol. Ellis verkar för övrigt vara en väldigt sympatisk person.
  4. Familjen Cave försöker bland annat hantera sorgen genom att vägra låta den ta över, och vara glada i stället.
  5. I filmen säger Nick Cave att om det intresserar någon, kan han meddela att han kommer fortsätta skapa musik och släppa skivor.

En liten slutsats: Vad skönt att familjen tycks ta sig framåt tillsammans. Vad starkt att Nick Cave orkade göra den här skivan. Och vad bra att han tänker fortsätta!
Som konsumentupplysning kan jag berätta att det ännu tycks finnas biljetter kvar för den som själv vill se filmen i morgon, exempelvis i Stockholm, Göteborg eller Umeå. Därefter lär den inte visas mer på bio.

LÄS ÄVEN: ”Nick Cave kämpar i totalt mörker” (recension)

LÄS ÄVEN: ”Conway Savage, pianist i Nick Cave and the Bad Seeds död