Startsida / Inlägg

Onödig samling med Kent

av Markus Larsson
Skärmavbild 2016-09-15 kl. 18.32.22
Män utan hattar. Samlingen ”Best of” ger en ytlig bild av Kents karriär. Foto: Peter Gehrke

KentRateKent
Best of
Sony

ROCK Den här känns onödigt.
För ordningens skull — betyget syftar på produkten och inte musiken.
Det enda intressanta, förutom de fyra nya låtarna mot slutet, är vilka spår som bandets medlemmar väljer ut till sin sista samling.
Med något enstaka undantag handlar det om singlar som tillsammans bildar en snabbintroduktion till Kent. Det är toppen av isberget. Flera av dem går naturligtvis inte att byta ut, men med tanke på hur mycket bra musik som gruppen har släppt sedan 1995 ger ”Best of” en missvisande och banal bild av Sveriges största band. Vilket egentligen säger mer om Kents låtskatt än något annat.
Låtlistan hade lika gärna kunnat se ut så här:
Best of cd 1
1. ”Ingenting någonsin” 2. ”När det blåser på månen” 3. ”Avtryck” 4. ”En timme en minut” 5. ”Celsius” 6. ”747” 7. ”Musik non stop” 8. ”Cowboys” 9. ”Chans” 10. ”Socker” 11. ”Vinternoll 2”  12. ”Kärleken väntar”
Best of cd 2
1. ”Mannen i den vita hatten (16 år senare)” 2. ”Klåparen” (kom igen, bara en låt från albumet ”Du & jag döden” är nästan historieförfalskning) 3. ”Columbus” 3. ”Taxmannen” 4. ”Sjukhus” 5. ”999” 6. ”Mirage” 7. ”La belle epoque” 8. ”Den sista sången” 9. Och så vidare…
Till exempel.
Ingen kan väl längre inbilla sig att ”Blåjeans” och ”Kräm” är viktigare och betyder mer än ”Columbus” och ”Klåparen”. Det kan inte sägas för ofta, framför allt inte till envisa 90-talsnostalgiker — Kent blev ett bättre band efter år 2000. Och förtjänar något från skivan ”En plats i solen” en plats på ”Best of”? Det är en befogad fråga.
Samlingar som ”Best of” hade en tyngre roll när det inte fanns strömmad musik. Då fungerade det att återvinna gamla låtar genom att slänga in ett par nyskrivna eller outgivna bonusspår.
Men eftersom det är enklare att göra en egen spellista med sina favoriter har de sedan länge spelat ut sin roll. I fysisk form riktar den sig mest till samlare och fans som måste ha allt.
De nya låtarna har alla förtjusande titlar. Det finns nog bara ett svenskt band som döper sin musik till ”Nostromo” idag. Men allihop skulle ha svårt att slå sig in bland gruppens 24 bästa låtar.
”Best of” är en betydelselös parentes i väntan på sista turnén.

De fyra nya och sista låtarna med Kent

Rate”Terapi”
Fjäderlätt pop där det, åter igen, låter som att The Edge från U2 har gjort några försiktiga gitarrpålägg efteråt. Musiken är anonym, men låten lyfter i refrängen. Texten skildrar kriser och ångest som både tonåringar och 45-åringar kan spegla sig i.

Rate”Nostromo”
”Nostromo” är en roman av Joseph Conrad och namnet på rymdskeppet i Ridley Scotts science fiction-klassiker ”Alien”. De två vitt skilda verken figurerar i texten. Kent har dock släppt starkare låtar om förlorade ideal.

Rate”Om du visste vad du ville”
Låten hade passat in på senaste albumet ”Då som nu för alltid”. Den har en liknande, reflekterande ”det är över nu”-känsla. Kören skiner lite extra när den får sjunga en psalmliknande melodi om att våren väntar som en laserman på taken.

Rate”Silver”
Introt påminner om ”Spökstad” (och en aning om ”Hells bells” med AC/DC). Jocke Berg sjunger duett med en kör i den onda barndomssagan. ”Silver” känns som en typisk låt som får vara med ”i mån av plats”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Fred Balke
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB