Startsida / Inlägg

Premiär: Ghosts nya låt är mer smittsam än mässlingen och sars

av Mattias Kling
PapaFoto: Pernilla Wahlman
Papa Emeritus III när vi senast såg honom på en svensk scen – som gästsångare i Candlemass på Gefle Metal Festival i juli. Foto: Pernilla Wahlman

En skulle ju på något sätt kunna tro att segertåget som har följt på 2015-given ”Meliora” – en metalgrammy i USA pissar en ju liksom inte på – skulle vara mer än nog för de Östgötabaserade maskeradgastarna.
Att det skulle räcka med nämnda utgåva inom överskådlig framtid och att Papa och hans smådjävlar helst ville sippa nattvardsvin och offra nunnor under de pauser som det späckade turnéschemat ändå bjuder på mellan varven.
Men, icke sa Nicke. Och alla andra för den delen.
För lagom till att Ghost gör sig redo för ännu en Nordamerikasväng med premiär om en vecka i Rochester, New York, har ensemblen valt att trissa upp intresset lite extra med en ny låt. Ja. Precis. En helt ny jävla låt.
”Square hammer”, som kompositionen heter, premiärspelades tidigare i dag på webbradiostationen Sirius XM:s Octane-kanal och en sak är säker: När det gäller att skriva omedelbart supersmittande poplåtar med teatersmink och diabolisk stuns i botten tycks sextetten knappast göra någon helomvändning just nu. Anfört av ett närmast epidemiskt orgelriff – för genren superobskyrt lånat från Trans-X ”Living on video” – får vi här något av det mest direkta och förslaget hitsökande gruppen har släppt hittills. Ett kort och rakt stycke som inte krånglar till det utan som siktar hårt på att få med så mycket allsång och glädje som möjligt under fyra minuter. Och som är fullkomligt omöjlig att bli av med.
Snacka om ett hammarslag som fastar mitt i skallen. Skit i säsongsflunsa, sars eller flatlöss. Det är sånt här Smittskyddsinstitutet borde gå ut och varna medborgarna för. På ett genomövertygande bra sätt, så klart.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB