Startsida / Inlägg

Vacker dansvideo till ”(inte) Hem” med Ingenting – och remix

av Rebecka Ljung
Linnéa Sundling. Skärmdump ur videon till ”(inte) Hem".
Linnéa Sundling. Skärmdump ur videon till ”(inte) Hem”.

Den som stod i publiken på Popaganda kunde konstatera att Ingenting och Skator är tjenis. Lina Högström, som hon heter, var med och gästsjöng.
Sju år efter att Ingenting spelade på Dramaten – på den tiden då det inte var någon vanlig företeelse med pop mellan gulddetaljerna – planerar de nu för en speciell spelning i en annan pampig lokal. Kanske med dans. Det kommer också fler gig och nya låtar nästa år.
Men först – en  cover av Skator-låten ”(inte) Hem”, med en musikvideo som har betalats av fansen och utförts av bland andra koreografen och dansaren Linnéa Sundling.
Musikbloggen tog inte ett snack med Ingenting, utan vände sig i stället till Sundling och Högström. Se videon här och läs två korta intervjuer nedanför.

Hej Lina Högström, aka Skator! Vad tycker du om covern?
– Den är fin! Mjuka syntar.

Vad tycker du att de får fram ur ditt material?

– Det är jag nog fel person att svara på. Texten är ju så personlig och subjektiv. Den kretsar kring min uppväxt i punkens Umeå. Det ger perspektiv att höra någon annan sjunga den.

Blev du förvånad när du hörde om den?
– Ja, det det blev jag ändå. Jag har ju vetat att Christopher [Sander, reds anm] tycker om min musik mycket och har spelat mina låtar live, men vi hade inte hörts på länge. Så fick jag plötsligt ett sms med en länk. Haha. Jag blev glad!

Hur känner du Ingenting och Christopher Sander?
– Vi har varit tjenis ett par år, har gemensamma kompisar och så.

Är Ingenting ett band som du har lyssnat på?
– Inte så mycket som många andra, måste jag erkänna. Kring 2009 – 2010 såg jag dem live och jag minns att jag blev kär i Sibille och tyckte att ”Lång väg” var väldigt fin.

Är du sugen på att gå med i bandet?
– Haha, alltså, de gör nog sin grej bäst själva. Jag har dessutom fullt upp med banden Boys, Holy och Chicagojazzen. Skator ska spela in nytt i vinter, så jag kommer nog ha det jag gör här framöver.

Vem borde göra en cover på dig härnäst?
– Åh. Får jag välja… Meshuggah släpper nytt nu. Tänk om de skulle ta en Skator-låt och hacka sönder den till oigenkännlighet? Det hade varit nice. Jag har lyssnat mycket på Melody’s Echo Chamber på slutet. Det hade varit härligt att höra henne sjunga Skator med fransk brytning och rå fuzz.

Lina Högström, aka Skator. Foto: Erik Hillbom.
Lina Högström, aka Skator. Foto: Erik Hillbom.

Hej Linnéa Sundling! Vem kontaktade vem?
– Jag och regissören Måns Nyman hade spånat ett tag kring ett samarbete mellan dans och film och försökt hitta musik som vi båda gillade. När Christopher Sander undrade om jag ville göra någonting till låten, skickade jag den till Måns och frågade om han blev peppad på att regissera, vilket han blev.

Vad hade du för relation till Ingenting då?
– Jag träffade Christopher för snart ett år sedan, då jag och mitt danskollektiv Johanssons pelargoner och dans uppträdde. Vi delade lunch och började prata om ett eventuellt samarbete med bandet Ingenting. Sen blev vi vänner och fortsatte bolla för att hitta öppningar kring ett samarbete.

Hade du hört den här låten före?
– Jag hade hört originalet av Skator innan och kärat ner mig totalt i hennes musik …

Vad vill du förmedla i videon?
– Det är upp till tittarna att tolka. Jag tror att den kan betyda olika saker för olika människor, vilket är bra.

Är det ett skogsrejv som försiggår?
– Det lämnar vi också öppet.

Vad tycker bandet om videon?
– De älskar den!

Gjordes videon med crowdfunding? Jag såg att ni efterlyste pengar.
– Ja exakt, för att ha råd med den utrustning vi behövde hyra så drog jag igång en insamling via Kickstarter, där totalt 42 personer bidrog med ca 10 000 kronor. Vi är väldigt tacksamma för all hjälp och pepp!

Hur tror du framtiden ser ut för musik/kultur och crowfunding?
– Vad jag ser och hör blir det mer och mer vanligt att man använder sig av crowdfunding för att kunna genomföra det man önskar. På ett sätt är det lite sorgligt att många konstnärer och band inte har pengar, på grund av att branschen är så tuff. På ett annat sätt är det väldigt fint och härligt när människor kan hjälpas åt för konstens skull …

Har du gjort fler musikvideor, som jag borde kolla upp?
– Jag har koreograferat dansen till Tove Styrkes ”Even if I’m loud it doesn’t mean I’m talking to you”.

Till sist: Vad jobbar du med framöver?
– Jag jobbar lite med allt möjligt inom dans och scenkonst och håller mig öppen för förslag och nya projekt – gärna mer film, säger Linnéa Sundling.

Uppdatering den 7 oktober:
”(inte) Hem”-covern har fått en murrigare remix, signerad Jari Haapalainen. Remixen föräras också med en egen musikvideo, som tidigare bandmedlemmen Tobias Måård har skapat – och du kan skåda här:

LÄS OCKSÅ: Skivan från [ingenting] en diss mot båda sidor (intervju)

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB