Startsida / Inlägg

Wilco blandar sött och salt

av Håkan Steen

wilcocoverRateWilco
Schmilco
dBPM/Anti-/Playground

ROCK Albumtiteln – eventuellt en passning till Harry Nilssons 70-talsklassiker ”Nilsson Schmillsson” – antyder en lättsam ton. Och ”Schmilco” är tveklöst något annat än fjolårets ”Star wars”, trots att låtarna kommer från samma sessioner. Där förra plattan var elektrisk och yvig är album nummer tio tillbakalutat och återhållet, tänk de mer akustiska sidorna av ”Summerteeth” men med det sentida Wilcos friare attityd. Jeff Tweedy har beskrivit ”Schmilco” som ”joyously negative” och det ligger något i det. Tweedy skriver emellanåt med en närmast satirisk ton, kanske främst i den lysande ”We aren’t the world (safety girl)”. Men han sjunger också om sin bortgångna mor och reflekterar över villkoren för ett någorlunda värdigt vuxet liv. En rad som känns central lyder ”Happiness depends on who you blame”.
BÄSTA SPÅR: ”Happiness”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB