Startsida / Inlägg

Eva Dahlgren är en musiker på topp

av Rebecka Ljung
Eva Dahlgren imponerade med sin turnépremiär på Slagthuset i Malmö. Foto: Andreas Hillergren.
Eva Dahlgren körde turnépremiär på Slagthuset i Malmö.. Foto: Andreas Hillergren.

RateEva Dahlgren
Turnépremiär på Slagthuset, Malmö
Längd: 111 minuter. Publik: 900 personer. Bäst: ”Allting om igen”, ”Säg mitt namn” och ”Jag håller dig”. Sämst: Inget, faktiskt.

Närvaron, rösten och låtarna sitter. Eva Dahlgren är rätt person på rätt plats då hon inleder sin höstturné i Malmö.

Jag är gud, säg mig vem är du?” sjunger Eva Dahlgren rakryggad framför sin premiärpublik. Jag är en människa som var tre år när låten släpptes 1991. Men jag är också en person som uppskattar äkta publikkontakt, känslonaken musik och förnyelse som varken sliter loss rötter eller vrickar sig i strävan framåt.
Med fem turnémusiker, inklusive den rätt färgande elgitarristen Anders Stenberg från Deportees, tar popikonen med oss på en oftast rolig, ibland snäppet sömnigare resa mellan gammalt och nytt. Då 80-talssynthen åker fram blir Dahlgrens röst sådär elastiskt mjuk som i ”Vem tänder stjärnorna” (extranummer). En mer avslappnad och stark stämma använder hon i låtarna från sin årsfärska, fjortonde fullängdare ”Jag sjunger ljuset”.
Bandet bygger upp mäktiga crescendon av gitarrer, synthar, allt vildare trummor och Matilda Johanssons bleckblås. Själv spelar Eva Dahlgren på sin gitarrkompanjon sedan drygt 30 år. En annan livskamrat – hustrun Efva Attling – får bland annat höra sin låt ”Jag håller dig”.
Publiken ler när låtskrivaren pratar om uppslukande kärlek. Vi skrattar åt att hennes memoarer lär bli halvlögn på grund av svikande minne och är tysta då musikern introducerar ”Allting om igen”, skriven med författarvännen Bodil Malmsten som dog i februari. Hon gör låten vackert.
Som albumtiteln lovar, sjunger artisten in ljus i ungefär 900 bröstkorgar. Efter drygt 35 år vid micken hade hon kunnat ledsna på att ge av sig själv. Men hon känns oerhört personlig och pepp. ”Jag vill inte passa in där jag inte passar in”, sjunger stjärnan, och jag tänker hurra för det!
Gud eller människa – Eva Dahlgren är Eva Dahlgren och i kväll betyder det en musiker på topp.

Alla låtarna: 1. Hela världen står i blom 2. Alla dagar du inte visste att du var lycklig 3. Sommarens sista dagar 4. Lev så 5. Blå 6. Jag är Gud 7. Guldgrävarsång 8. Inga tårar mer 9. Hör vargarna 10. Filmen om oss 11. Ängeln i rummet 12. Allting om igen 13. Titta på mej 14. Kom och håll om mig 15. Säg mitt namn 16. En dröm. Extra: 17. Jag håller dig 18. Vem tänder stjärnorna 19. En plats på jorden. 

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

LÄS OCKSÅ: Recension av ”Jag sjunger ljuset”

Eva Dahlgren på Slagthuset i Malmö. Foto: Andreas Hillergren.
Foto: Andreas Hillergren.
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB