Startsida / Inlägg

INVSN om nya singeln: ”Världen vi lever i är inte för evigt”

av Rebecka Ljung
INVSN är: André Sandström, Christina Karlsson, Anders Stenberg, Sara Almgren och Dennis Lyxzén. Foto: Pressbild.
INVSN är André Sandström, Christina Karlsson, Anders Stenberg, Sara Almgren och Dennis Lyxzén. Foto: Selma Grönlund

I dag släpper Umeå-bandet INVSN (Invasionen) sin första singel på länge. ”Immer zu” heter den punkiga låten, där Sara Almgren och Christina ”Kicki” Karlsson sjunger mer än vanligt. Dennis Lyxzén tycks inte utbränd efter Refused-turnén utan är kanske mer otålig än någonsin.
Musikbloggen frågar ut Lyxzén och Almgren om låtens mening, den tyska titeln, låtens solobesök i Berlin, kommande skivan och mer. Läs nedan! Låten avnjuts här:

Hej Dennis och Sara! Hur föddes ”Immer zu”?

Dennis Lyxzén: Ur behovet av att skriva musik och att få uttrycka sig och skapa. Hur den föddes rent tekniskt är ju aldrig lika intressant som frågan varför saker föds.

Vad vill ni säga med frasen?

Dennis: ”Immer zu” betyder för evigt, och tanken är väl att inget är för evigt. Destruktiva strukturer som dikterar våra liv är strukturer som vi konstruerat och som i så fall går att dekonstruera. Inget är för evigt och det gäller också patriarkatet och kapitalet och så vidare.

Sara Almgren: Man hoppas ju att det ska komma en dag då man som kvinna inte känner sig rädd och förtryckt, och att det inte ska vara en ständig kamp att bli tagen på allvar och få samma plats som män. Man kämpar ju för att vi ska få ett bättre och jämlikt samhälle och att den värld vi lever i nu inte är för evigt. Det är hela poängen med låten.

Varför tyska? 

Dennis: Jag har ju sjungit på svenska och engelska, så det var dags för tyska. Det är fint att det finns en frihet i musik, där vi faktiskt kan och får göra vad vi vill. Vi tyckte det passade med låten och med texten.

Sara: Det är ett både fint och kraftfull uttryck, som kändes helt rätt i den här låten.

Blir det mer tyska än så här på plattan?

Dennis: Nej, vi nöjer oss med en refräng på tyska! Det känns som en bra start på vår tyska kampanj!

Sara: Vi är inte bra nog på tyska än. Haha!

INVSN. Foto: Pressbild.
INVSN. Foto: Selma Grönlund

Hur kul var det att spela in låten?

Dennis: Ja, så kul som det är att spela in. Vi åkte ner till Svenska Grammofonstudion och hade det väldigt trevligt tillsammans. Sen är ju mycket av inspelande hårt arbete.

Sara: Vi bodde i studion och klockan fyra en natt blev jag uppdragen av Atom [producenten, reds anm] för att lägga sång, i min pyjamas. Det kanske inte var så himla kul! Men det var ju mysigt att bo i studion och få hänga med bästa vännerna och spela in musik.

Har låten varit i Hansastudion i Berlin, men inte ni?!

Dennis: Precis, den fick åka ner dit för att bli mixad. Det kändes ju inte mer än rätt, med tanke på språket och hur låten faktiskt låter. Det skulle vara tjänstefel om den inte fick gå igenom Hansa-studion.

Vilken tydlig skillnad märks mot förra albumet?

Dennis: För det första sjunger vi ju på engelska. Sen sjunger Kicki och Sara väldigt mycket mer än förut. Allt ändras ju. Och vi är nyfika människor, så jag tror att det finns en hel del tydliga skillnader. Men det kanske är mer trevligt att folk får upptäcka det själva än att man ska skriva dom på näsan.

Sara: Det är ganska mycket som skiljer sig från förra skivan. Ljudbilden känns annorlunda. Det är mer avskalat och inte lika mycket gitarrer. Vi förlitar oss mer på rymtsektionen, vilket är kul för mig! Jag och Kicki sjunger ju också mycket mer, vilket ger en väldigt annorlunda dynamik till musiken. Jag tycker att det gör det hela mycket mer intressant.

Sara – blir det mer leadsång av dig framöver? 

– Jag sjunger absolut mer nu än på förra skivan, men oftast är det tillsammans med Kicki. Det är ju roligt att sjunga och kommer att komma mer låtar i framtiden där vi får ta lead.

Dennis – vad tar du med dig från Refuseds senaste turné, in i INVSN?

– Jag tar med mig energin och tanken om att det tar aldrig slut. Musiken alltså. Man vill jobba hårdare, göra mer, skapa nytt och ta tillvara på alla spännande idéer och tankar.

INVSN. Foto: Pressbild.
INVSN. Foto: Selma Grönlund

Vad blir roligast i höst/vinter?  

Dennis: Det roligaste blir att folk får höra den musik vi jobbat med i snart två år – och att få börja spela dom här nya låtarna live.

Sara: Det känns jätteroligt att singeln kommer nu, och så hoppas jag att vi får spela några spelningar i höst och vinter. Att folk äntligen ska få ta del av det vi gjort känns ju grymt!

… och vad blir värst?

Dennis: Väntan. Jag vill ju ut nu på en gång och spela!

Sara: Kylan kommer bli värst med vintern! Åtminstone här uppe.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB