Startsida / Inlägg

Övertygande och segt, Laleh

av Markus Larsson
ska%cc%88rmavbild-2016-10-28-kl-22-51-48
Turnépremiären bevisar främst en sak – Laleh är bättre utan kammarorkester. Foto: Fredrik Nystedt/Rockfoto

RateLaleh
Turnépremiär: Scandinavium, Göteborg. Publik: 9413 (utsålt). Längd: 1 timme och 53 minuter. Bäst: ”Vårens första dag” och ”Bara va mig själv”. Sämst: ”Bark less, wag more”. Fråga: Räckte inte budgeten till ett större rosa ballongregn i ”Kristaller”?

GÖTEBORG. Laleh uppträder med en liten symfoniorkester.
Finns ett problem med det.
Ibland blir konserten seg och temperamentslös.
Det brukar vara en tidsfråga.
Artister som vill utmana sig själv brukar förr eller senare stå bredvid en större eller mindre orkester med klassiska instrument.
Många verkar ha en hemlig önskan om att en gång få göra en egen version av Deep Purples ”Live at the Royal Albert Hall”.
Resultatet brukar minst sagt variera.
Kammarorkestrar, i det här fallet Modern Fantazias under ledning av dirigenten Hans Ek, har en märklig, hämmande effekt. Det är som om allting ska tas på större allvar. Ja, gärna med kursiva bokstäver. Både artisterna och publiken sträcker på sig och rätar till kragen i närheten av pukor och kostymklädda violinister.
Det blir artigt och tillknäppt. Konserten är något man hellre lyssnar på – gärna med kursiva bokstäver, igen – än deltar i.
Laleh uppträder länge lika stelt, som om hon inte vet vad hon ska göra med åskådarna som bortom de första bänkraderna. Eller hur hon ska nå ut till dem. Konserten är helt enkelt inte anpassad för hockeyarenor.
Vissa av arrangemangen lyckas inte heller öppna upp nya sidor av musiken. Ibland är det bättre när orkestern knappt märks. Det är som om Laleh och hennes band fortfarande funderar på hur de ska spela ihop med en sinfonietta. Ska extrainstrumenten tillföra något eller bara vara en utsmyckning?
Men visst finns det stunder där musiken närmar sig de vindpinade ljudlandskapen hos Kate Bush. Visst blir barnkören i ”Goliat” en fulländad liten Disneyfilm, i ordens bästa bemärkelse. Visst är det imponerande när orkestern tydligt visar hur närbesläktade några av Lalehs melodier är med Tin Pan Alley och stjärnstoftet i den klassiska amerikanska sångboken. Visst slänger konserten bort stödkragen i de glimrande versionerna av ”Kristaller” och ”Bara få va mig själv”. Mot slutet blir den musikaliska inramningen självklar.
Men även i den bubbelrusiga ”Vårens första dag” önskar jag någonstans att Laleh skulle låta orkestern vila.
Hon är bättre utan den.

LÅTLISTA 1. Aldrig bli som förr 2. Work 3. Welcome to the show 4. Live tomorrow 5. Move on 6. Ge tillbaks det du tagit 7. Behåll ditt huvud 8. En stund på jorden 9. Colors 10. Speaking of truth 11. Bark less, wag more 12. Stars align/Invisible 14. Bjurö klubb 15. Goliat 16. Elephant 17. Let it fall 18. Snö 19. Some die young 20. Wish I could stay 21. Vårens första dag 22. Return to the soil/Dark shadows 23. Kristaller 24. Bara få va mig själv

Här kan du se Laleh: Göteborg 29/10, Malmö 5/11, Stockholm 11/11, Jönköping 12/11, Skellefteå 19/11, Linköping 25/11, Sandviken 26/11, Karlstad 27/11.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB