Startsida / Inlägg

Premiär: Dom Orena om vattenskador, fästingar, bekräftelsehål och hämnd

av Rebecka Ljung
Dom Orena släpper snart nytt album. Foto: Pressbild.
Dom Orena släpper snart nytt album. Foto: Maja Thorén (beskuret).

Dags för premiär! Den första singeln från Dom Orenas kommande album heter ”Nu när du vill ha mig kan du inte få mig”. Den avnjuter du ihop med en helt ny musikvideo och intressant intervju här nedan.
Albumet kommer att heta ”Vad dina vänner säger om dig när du inte är med”. Det finns mycket som skaver här, alltså.
Frihet och hämnd besjungs av Daniel Pamnert, som har Dom Orena ihop med Liten Falkeholm (Tant Strul), Marcus Zaine Andersson (The Garon Presleys) och Oscar Svensson från exempelvis Knivderby. Njut!

Hej Dom Orena! När skrevs den här låten, från vem, till vem?

– Texten till låten skrevs under en resa till Serbien sommaren 2015. Texten och låten handlar om revansch för den som inte älskats i ett förhållande. Om att återta makten från den som gjort en till att bli någons dåliga vana. Låten handlar inte om någon speciell person utan mer om en känsla, lyckan i att lämna.

Hjälper det att skriva en låt om det?

– Om det kan hjälpa någon där ute att lämna ett förhållande den inte trivs i, så är det en vinst, såklart.

Vem borde lyssna på låten?

– Alla som har älskat och älskats, svikits eller blivit svikna. De som tystnadsbehandlat eller tystnadsbehandlats. Det täcker väl in dom flesta, så vi siktar på bred publik. Haha!

Hur tänkte ni kring videon?

– Låten handlar ju om hur en person som inte får tag på kärleken blir stark igen. I videon ville vi översätta de känslorna till platser och scener där bandet spelar.

– Sedan är det ju spännande att leka med kontrasterna plastremsor i skog och ormbunkekläder på asfalt! Vi fick till och med springa runt i skogen och leka med en rökmaskin som såg ut som något hämtat från ”Ghostbusters”. Det var skitkul att jobba med regissören Lisa Partby och fotografen Nils Östborg Cromnow.

Hur var inspelningen? Vad var tungt?

– Det var fantastiskt väder första dagen, på den uppländska landsbygden. Det gick att strosa runt och känna sig som Russel Crowe i ”Gladiator” kring vetefälten i försommarkvällen. Vi fick spärra av vägen, dock, eftersom det var en hel del trafik till kyrkan bredvid som hade ett av få sommararrangemang den kvällen. Dag två var det åskoväder och rejält med regn. Vattenskadade instrument, dyblöta kläder och två fästingar blev slutnotan för det. Men det var det värt!

Tycker ni att ert band får rättvist med uppmärksamhet?

– Finns det något band som är nöjt i det avseendet? Det är nog ett bekräftelsehål som bara blir större ju mer som stoppas ner i det. Det viktiga är kontakten med de som faktiskt lyssnar på oss. Där finns äkta och starka känslor.

Vilket är målet med Dom Orena?

– Vi vill att det ska bli magi i spelet så mycket som möjligt, oavsett om det är live eller inspelning av låtar. Målet är väl att vi varje gång vi ses lyckas försätta oss i ett tillstånd där vi är lyhörda, lyfter, utmanar och utvecklar varandras spel. Det är dock lättare sagt än gjort om någon i bandet exempelvis har haft en hård arbetsdag där det känns som nån kört ner en stavmixer i fontanellen. Fast det kan ju bli bra också, på ett annat sätt. Haha…

Vad gör ni mer i år?

– Vi kommer ge oss ut och spela på skivan så mycket vi kan. Det brukar bli riktigt intimt och starkt live. Med trummor, bas, sång och en gitarr som sättning är det ju fritt fram för alla att ta ut svängarna.

– Vi har releasefest på Obaren på Sturehof måndagen den 14 november. Det blir kul att fira skivsläppet på dom riktiga proffsens utgångsdag. Det är väl kockar och barfolk mest då? Men alla är välkomna. Förra gången blev det fullt!

Vilken är världens viktigaste låt just nu? 

– Alla har väl sin egen ”viktigaste låt” att lyssna sönder, men för oss är det nog låten ”Dubbel bestraffning av Daniel Pamnert” – avslutningslåten från kommande plattan. Om låten i videon är en segersång från vår sångare Daniel, så hamnar han i stället i en riktig rävsax där.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB