Startsida / Inlägg

Videopremiär: Simian Ghost blandar humor och allvar i ”Fun”

av Rebecka Ljung
Simian Ghost. Foto: Annika Berglund.
Simian Ghost. Foto: Annika Berglund.

Simian Ghost har sitt fjärde album inspelat och klart. Nu ska bandet bara komma fram till hur och var det ska släppas. Det blir i alla fall någon gång i vår som låten ”Fun” får sällskap av de andra spåren på en fullängdare.
Musikbloggen har här högtidlig premiär för musikvideon till ”Fun”, plus en intervju med sångaren Sebastian Arnström. Att han har gått igenom en märklig period tror han avspeglas i skivan. Den lär även vara mindre jante än föregångarna.
Kolla här och läs nedan!

Hur är läget med er?

– Det är bra!

Vad har ni kvar att göra innan albumet är färdigt?

– Ingenting, om man tänker på albumet i sig. Det har varit inspelat och klart rätt länge. Just nu håller vi på att bestämma oss för hur och var vi ska släppa det.

Känns det pirrigt inför släppet?

– Ja, absolut! Det var ju länge sedan vi gav ifrån oss något nytt. I dom här långsamma perioderna mellan skivsläpp och turnéer så inbillar man sig ofta att man fått en rätt cool inställning till det hela. Men sen när det är dags blir man nervös igen. Det är fint.

Har ni hittat inspiration på någon ny plats?

– Vi jobbade lite annorlunda med den här skivan. Allt som vi gett ut tidigare har varit replokalsinspelningar. Den här gången åkte vi faktiskt och jobbade i några riktiga studios. Vi spelade till exempel in trummorna tillsammans med Thomas Hedlund och och Henrik Oja i Umeå. Det var inspirerande. Vi har haft svårt att släppa in andra i det vi håller på med, men jag tror vi börjar bli bättre på det. Snart ligger Rick Rubin i bakgrunden och viftar med sina flipflops.

Vad kommer att förvåna oss på skivan?

– Hur bra den är. Vi har tagit ut svängarna rätt mycket stilmässigt. Det är mindre jante. Vi har alltid försökt vara ett band som utvecklas och inte fastnar i ett sound. Det är boring. Vi vill göra massa olika saker. Men jag tittar ju inifrån och ut. Det är svårt att veta hur andra kommer reagera.

Den här låten – ur vilken tanke föddes den?

– ”Fun” var en av de sista låtarna vi skrev till skivan. Det är första spåret och fungerar lite som en introduktion till albumet. Textmässigt är den en kort beskrivning av läget, på ett rätt personligt plan. För mig är den en öppen och naken hälsning till lyssnaren—nu är vi här igen, så här känns livet just nu. Sen hoppas jag alltid att människor skapar sina egna konstiga idéer om det vi gör. Artister borde ta mindre plats i musikvärlden.

Vem kläckte videoidén? Den känns ju lite läskig…

Det var jag, faktiskt! Vad fint att du känner så. Det är en bra respons.

Vad vill ni säga med den?

– Mycket av det vi gjort tidigare har varit mer abstrakt, både musikaliskt och visuellt. Den här gången ville vi peka på något mer verklighetsförankrat. Jag har gått igenom en märklig period. Vi ville lyfta situationer både ur mitt eget liv och ur vår samtidshistoria som kändes kopplade till temat i låten.

– Sedan finns det ingen ambition att förmedla en dokumentär känsla. Videon använder sig av symboler, andra än de i låttexten, men meddelandet är detsamma. Att jag ler och skrattar är viktigt. På gränsen mellan humor och allvar hittar man ofta dom sannaste tillstånden. Det finns en slags katarsis där, en plats där avvikande människor inte behöver vara offer.

Vad i låten tycker ni att videon förstärker?

– Du tyckte den var lite läskig. Så för dig förstärkte den en aspekt av låten du kanske inte skulle upptäckt annars.

Vad sysselsätter ni er med fram till skivsläppet?

– Dom andra jobbar för fullt för att klara hyrorna i Stockholm. Jag är arbetslös, så jag ska väl gå på möte hos Arbetsförmedlingen.

Vilken är världens bästa låt nu i oktober?

– ”Für immer” av NEU! är en bra höstlåt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB